Svijet

Istraga: Depresivni pilot svjesno srušio malezijski boing

Istraga: Depresivni pilot svjesno srušio malezijski boing
Foto: Arhiva | Istraga: Depresivni pilot svjesno srušio malezijski boing

LONDON - Stručnjaci koji istražuju slučaj malezijskog boinga koji je nestao sa radara 8. marta 2014. godine vjeruju da je pilot Zakarije Ahmad Šah svjesno srušio avion i ubio putnike.

Pilot, koji je bolovao od depresije, smatraju istražioci, često je mijenjao smjer leta aviona kako bi zameo tragove.

Avion MX370 koji je nestao na letu iz Kuala Lumpura za Peking do danas je misterija, kao i sudbina 239 putnika i članova osoblja.

Najnoviji izvještaj sugeriše da je pilot tog kobnog leta pažljivo isplanirao putanju kako ne bi ostavio tragove prije nego što je avion srušio u Indijski okean, piše britanski list "Miror".

Raniji izvještaji ukazivali su da je pilot bolovao od kliničke depresije, a avio-inženjer Ričard Godfri vjeruje da je on namjerno promijenio smjer kretanja i ubrzao avion, skrivajući tako lokaciju ka kojoj se zaputio.

Mijenjajući smjer kretanja, avion se iznenada izgubio sa radara, a zabilježen je tek na vojnom radaru malo prije pada.

Pilot Zakarije Ahmad Šah namjerno je sa sobom poveo u smrt sve putnike i članove posade, smatra Godfri.

"Izgleda da je on znao za radno vrijeme radara 'Sabang' i 'Loksejmave' - znao je da oni vikendom naveče, u vrijeme slabijeg međunarodnog saobraćaja, neće biti aktivni", tvrdi Godfri u svom izvještaju.

On naglašava da je pilot očigledno pomno planirao i izbjegavao rute komercijalnih letova.

"Nije bio toliko zabrinut zbog potrošnje goriva, više je napora uložio u ostavljanje lažnih tragova. Znatan broj promjena rute i brzine sugeriše da je pilot tokom leta bio aktivan", objašnjava Godfri.

Francuski istražioci dobili su od kompanije "Boing" mnoštvo podataka o nestalom letu MH370 koji bi mogli otkriti konačni uzrok misteriozne nesreće.

I oni su zaključili da je kapetan Zakarije Ahmad Šah bio uznemiren i usamljen čovjek koji je namjerno ubio sve putnike i posadu.

Pilot je imao "kontrolu do samog kraja", navode oni i napominju da dokazi pokazuju da je nesreća bila višestruko ubistvo i samoubistvo.

Francuskim istražiocima omogućen je pristup "znatnoj količini" podataka o nestalom boingu 777 koji su poslati tokom leta.

To uključuje i brojne dokumente, te satelitske podatke britanske telekomunikacione firme "Imarsat".

Ostaci malezijske letjelice nikada nisu pronađeni u potpunosti, a u potragu je uloženo 200 miliona dolara.

Dio ostataka izvađen je iz mora kod Madagaskara, Tanzanije i Južnoafričke Republike, a analiza dijela olupine pronađene u avgustu prošle godine podstakla je pozive za organizovanje nove potrage za nestalim avionom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije