Svijet

Istraživanje pokazalo: Nizozemci otvoreniji za proširenje nego što se mislilo

Istraživanje pokazalo: Nizozemci otvoreniji za proširenje nego što se mislilo
Foto: Pixnio | Istraživanje pokazalo: Nizozemci otvoreniji za proširenje nego što se mislilo

AMSTERDAM - Oko 45 odsto Nizozemaca smatra da bi proširenje EU na zapadni Balkan bilo veoma dobro ili prilično dobro, dok 34 odsto navodi da ga doživljavaju prilično negativno ili veoma negativno, podaci su iz istraživanja Evropskog fonda za Balkan.

Kako je istaknuto, istraživanje je pokazalo da proširenje EU na zapadni Balkan za većinu nizozemskog stanovništva ne predstavlja značajno pitanje jer ih više od pola smatra da njihovi životi neće mnogo ili uopšte biti pogođeni pridruživanjem zemalja regiona EU. 

Oni objašnjavaju da ovo istraživanje pokazuje da Nizozemci nisu veliki protivnici proširenja, kako se to ranije inače u javnosti smatralo, jer veliki broj njih ili ima pozitivan ili neutralan stav po ovom pitanju. 

Ipak, istraživanje pokazuje da Nizozemce brinu slabosti u regionu po pitanju vladavine prava, stanja građanskih prava i nekontrolisanog trošenja javnih sredstava, ali da je ipak veći dio javnosti te zemlje je uvjeren da bi se ključne politike EU, kao što su ekonomska, bezbjednosna ili kulturna ili poboljšale ili bi ostale iste u slučaju pridruživanja.

Osim toga, u istraživanju je uočeno da dio Nizozemaca koji je otvoreniji za proširenje smatra da je njihova zemlja dobro zastupljena u EU, dok oni koji su skeptičniji prema EU u principu imaju negativniji stav prema proširenju. 

"U skladu s holandskim motom proširenja EU – 'strogo, ali pravično' – sveukupno, dvoje od troje ispitanika navode da bi zemlje kandidati trebalo da se pridruže ako su kriterijumi za pristupanje ispunjeni. Blizu 90 odsto onih koji podržavaju proširenje EU slaže se sa tom izjavom, a takav stav odobrava čak i blizu 50 odsto ispitanika koji se protive pridruživanju", jedan je od zaključaka. 

Istraživanje je detektovalo, takođe, i manjak znanja o regionu i o politikama proširenja prema regionu, ali i to da je rat u Ukrajini u Nizozemskoj doveo do veće podrške proširenju EU. 

"U intervjuima sa političarima i donosiocima odluka rat u Ukrajini je često bio istican kao jedan od glavnih faktora koji su izazvali zaokret nizozemske javnosti u posljednje vrijeme prema podršci proširenju", naglasili su oni. 

Jan Ajhorn, direktor istraživanja i koautor istraživačke studije kaže da ovo pitanje ne igra presudnu ulogu u nizozemskom javnom mnijenju. 

"Većina se osjeća bar donekle pozitivno u vezi sa tim, a od onih koji su skeptičniji, većina ne misli da bi to uticalo na njihove živote. Samo manjina smatra da bi proširenje na zapadni Balkan rezultiralo negativnim ishodima po ekonomiju ili bezbjednost. Umjesto toga, zabrinutost oko proširenja često je odraz zabrinutosti oko toga kako EU uopšte funkcioniše. Dakle, početak uključivanja građana u postojeće institucije i procese EU je najbolji način da se izgradi podrška za proširenje", kaže Ajhorn.

Milena Stefanović, programska menadžerka Evropskog fonda za Balkan i koautor istraživačke studije naglašava da je bila iznenađenja rezultatima studije oko pozitivne promjene stava Nizozemaca prema proširenju. 

"To ukazuje da javnost, ako je dobro informisana, nije kritična prema proširenju kao takvom, a to je dobra vijest za region, koji ponekad koristi skepticizam država članica kao izgovor, alibi ili 'objašnjenje' zašto je proces tako spor i zaglavljen. Sve u svemu, i države članice i regionalne političke elite moraju da daju rezultate. Čini se da je javnost svjesnija i budnija od onih koji donose odluke. Vremenska dimenzija je ključna. Nema više izgovora", smatra ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije