Svijet

"Italija ponovo može da diše, da živi"

"Italija ponovo može da diše, da živi"
Foto: Tanjug/AP | "Italija ponovo može da diše, da živi"

RIM - Od danas Italija može ponovo da diše, ponovo da živi, ekonomija može da krene na cijelom državnom teritoriju, građani mogu da gledaju u budućnost i da planiraju ljetni odmor, ovako je, ministar za regionale poslove Frančesko Boka najavio treću fazu oporavka Italije nakon pandemije korona virusa, poslije 80 dana karantina i 33.500 umrlih od Kovida-19.

Noćas od ponoći otvorene su granice između 20 regija, za kretanje osoba i robe, nema više ograničenja kretanja unutar zemlje, a slobodna cirkulacija robe i ljudi, očekuje se i među zemljama članicama Evropske Unije.

Premijer Đuzepe Konte najavio je za danas konferenciju za medije, na kojoj će, prema pisanju lista "Hafington Post" uputiti poruke ohrabrenja i optimizma građanima i pozvati turiste iz okolnih zemlja da posjete Italiju koja je sada sigurna za svoje građane i za posjetioce.

Zvanično otvaranje granica među zemljama Evropske Unije je zakazano za 15. juni, ali su neke zemlje bilateralnim ugovorima već otvorile međusobne granice.

Italija je već ranije otvorila svoje granice prema svim susjedima i istu mjeru očekuje od druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije