Svijet

Italija postepeno ukida restrikcije

Italija postepeno ukida restrikcije
Foto: Tanjug/AP | Italija postepeno ukida restrikcije

RIM - Italija od danas počinje postepeno ukidanje restrikcija povodom kovida 19 okončavanjem vanrednog stanja koje su vlasti uvele prije više od dvije godine, što je omogućilo da se zobiđe birokratija i brzo uvedu nova pravila.

Vanredno stanje je uvedeno 31. januara 2020. godine, ali je vlada premijera Marija Dragog objavila je u martu plan o povratku u normalan život i odlučila da ne produžava ovu mjeru.

"Počinje nova faza. To ne znači da je pandemija završena. Ne postoji magično dugme za gašenje virusa i njegov nestanak", rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca listu "Republika".

Italija je bila prva evropska zemlja zahvaćena novom bolešću i do sada je registrovala 158.383 smrtna slučaja, po čemu je osma u svijetu, i 14,6 miliona zaraženih.

Broj zaraženih ponovo raste u Italiji od početka marta, kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, ali se stabilizovao u posljednjih sedam dana, navodi se u podacima analitičke grupe "Gimbe".

Vlada je ukinula ograničenja za sportske događaje na otvorenom i u zatvorenom, kao i obavezu da se stariji od 50 godina vakcinšu da bi imali pristup svom radnom mjestu.

Obavezna vakcinacija ostaje na snazi do 31. decembra za zdravstvene radnike.

Pravila su ublažena i za strane turiste, ali će oni i dalje morati da pokažu sertifikat o kovidu 19 i popune poseban putnički formular.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije