Svijet

Italijanska ljevica strahuje od povratka Berluskonija

Italijanska ljevica strahuje od povratka Berluskonija
Foto: Ilustracija | Italijanska ljevica strahuje od povratka Berluskonija

RIM - Italijanske desničarske stranke izvojevale su veliku pobjedu na lokalnim izborima i nadaju se povrtaku bivšeg premijera Silvija Berluskonija na političku scenu, navodi italijanska štampa.

Berluskonijeva "Naprijed Italija" zajedno sa Severnom ligom pobijedila je u 16 od 22 grada, što predstavalja svojevrstan šok za vladajuću Demokratsku partiju, prenio je AFP.

Najveći udarac u drugom krugu lokalnih izbora demokratama je zadao uspjeh desnice u Ðenovi, koji se smatrao bastionom ljevice u poslednih 50 godina.

Italijanska "Stampa" navodi da nije moglo biti gore, i to ne samo za bivšeg premijera Matea Rencija, već i za demokrate.

To je kao da smo se vratili 23 godine unazad, kada je ljevicu pobijedio Belruskoni, koji se pojavio tada kao zec iz šesira, a danas kao tvrdoglavi duh, ocijenio je urednik "Stampe" Rikardo Barenji.

Italijanski politički komentator Stefano Foli ocijenio je rezultate lokalnih izbora kao veoma bolan gubitak za ljevicu i dodao da je Berluskoni izašao poslije lokalnih izbora kao ličnost koja je veoma važna na političkoj sceni, prenijela je italijanska "Republika".

Parlamentarni izbori u Italiji trebalo bi da budu održani na proljeće 2018. godine, ali koalicija koja podržava italijanskog premijera Paola Ðentilonija je krhka i veliki broj ljudi očekuje da bi do izbora moglo da dođe već do kraja godine, navodi francuska novinska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije