Svijet

Iz Rusije kritike za dodjelu "Pulicera"

Iz Rusije kritike za dodjelu "Pulicera"
Foto: Ilustracija | Iz Rusije kritike za dodjelu "Pulicera"

VAŠINGTON - Niz članaka objavljenih u američkom dnevniku "New York Times" u kojima se kritikuje Rusija, a za koje je dodijeljena "Pulicerova nagrada", ispunjen je "rusofobičnim izmišljotinama" koje škode reputaciji lista, saopšteno je danas iz ruske Ambasade u SAD.

Na internet stranici Odbora za dodjelu Pulicerove nagrade novinari "New York Timesa " dobili su nagradu za međunarodno izvještavanje u nizu članaka napisanih "često uz rizik" o navodnim nezakonitim potezima Rusije.

"Ukoliko postoji ikakav `veliki rizik` koji pominju, onda je samo u pitanju njihova reputacija. Smatramo da je niz članaka `New York Timesa` o Rusiji divna zbirka čistih rusofobičnih izmišljotina koje se mogu proučavati kao smjernica za stvaranje lažnih činjenica", ističe se u saopštenju iz Ambasade Rusije.

"New York Times" je dobitnik ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za međunarodno izvještavanje, istraživačko novinarstvo i komentar.

Nagrada za komentar novinarki "New York Timesa" Nikol Hani-Džouns naišla je na kritike u javnosti SAD jer je navela da je američka revolucija pokrenuta prvenstveno radi zaštite robovlasništva.

Njenim esejom pod nazivom "Osnivački ideali naše demokratije bili su lažni kada su pisani. Tamnoputi Amerikanci su se borili za istinu" pokrenut je kontroverzni projekat 1619.

Prema navodima američkog portala "Breitbart" u eseju je pogrešno navedeno da je Deklaracija o nezavisnosti potpisana 4. jula jer je potpisivanje počelo nekoliko sedmica kasnije 2. avgusta.

Međutim, kao najveća greška navedena je tvrdnja Hane-Džounsove uzrok borbe Amerikanaca.

"Iz naše osnivačke metodologije izostavljena je činjenica da je jedan od glavnih razloga što su kolonisti donijeli odluku da proglase nezavisnost od Britanije jer su željeli da zaštite instituciju robovlasništva", piše laureat Pulicera.

Portal ukazuje na to da je ovaj pasus kasnije popravljen i da je uključena riječ "određeni" kako bi pisalo da su "određeni kolonisti donijeli odluku da proglase nezavisnost...".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije