Svijet

Izbori u Velikoj Britaniji: Korona i Džonsonovi skandali bi mogli biti ključni

Izbori u Velikoj Britaniji: Korona i Džonsonovi skandali bi mogli biti ključni
Foto: Tanjug/AP | Izbori u Velikoj Britaniji: Korona i Džonsonovi skandali bi mogli biti ključni

U Velikoj Britaniji danas je izborni superčetvrtak, biraju se regionalni parlamenti Škotske i Velsa, lokalne skupštine u Engleskoj i gradonačelnik Londona, ali su sve oči ipak su uprte u Škotsku jer će pobjednik odlučivati o budućem referendumu o nezavisnosti.

Engleska nema svoj parlament pa u četvrtak bira 5000 članova u 143 gradske i općinske skupštine. U 13 mjesta bira gradonačelnike, među njima i u glavnom gradu Londonu.

Aktualnom londonskom gradonačelniku Sadiku Kanu ankete predviđaju novi mandat, ali tek u drugom krugu u kojem će se vjerovatno suočiti s konzervativcem Šaunom Bejlijem. 

Upravljanje pandemijom koronavirusa i nedavni skandali premijera Borisa Džonsona mogli bi biti ključni faktori na izborima.

U izbornoj jedinici Hartlpul održavaju se i dodatni izbori za britanski parlament, prenosi jutarnji.hr.

Hartlpul, na sjeveroistoku Engleske, u istoriji je držala ljevičarska Laburistička stranka od 1970-ih.

Međutim, nedavna anketa pokazala je kako se predviđa da će pobijediti Džonsonova desničarska konzervativna stranka.

Pobijede li konzervativci, analitičari kažu da će to pokazati kako nacija podupire Džonsona, iako nekoliko teških mjeseci za premijera te da britanski uspjeh u vakcinaciji izgleda najvažniji.

Međutim, neće biti razlike u njegovu utiecaju na britanski parlament jer njegova stranka već ima većinu.

Odvojeno se održavaju i izbori za regionalne parlamente u Škotskoj i Velsu.

Izbor 129 poslanika u Škotski parlament na idućih pet godina podstaknuo je iznova raspravu o tome treba li ta regija s 5,5 miliona ljudi krenuti vlastitim putem, a vladajuća stranka želi dobiti zeleno svjetlo za novi referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva. 

Škotska nacionalna stranka (SNP) premijerke Nikol Stardžen nada se većini u parlamentu u Edinburgu jer bi ta većina trebala podržati njezin plan da se drugi referendum održi krajem 2023. ili kada završi pandemija.

U četvrtak svoj regionalni parlament bira i Vels koji priprema nove zakone u području zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, transporta, socijalnih i drugih područja.

Velšani biraju 60 zastupnika u svoj lokalni parlament (Senedd Cymru) od čega 40 većinskim, a 20 proporcionalnim izbornim sistemom.

Među središnjim pitanjima izborne kampanje bio je način na koji je velški premijer, laburist Mark Drejkford upravljao pandemijom kovida-19. Ankete predviđaju laburistima dobar rezultat, ali je upitno hoće li osvojiti dovoljno glasova da sami sastave Vladu. 

Birališta u sve tri regije otvorena su u 8 sati po srednjoevropskom vremenu, a zatvaraju se u 23 sata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije