Svijet

Izraelci izlaze na birališta, četvrti put za dvije godine

Izraelci izlaze na birališta, četvrti put za dvije godine
Foto: Tanjug/AP | Izraelci izlaze na birališta, četvrti put za dvije godine

TEL AVIV - U Izraelu su jutros počeli četvrti parlamentrani izbori za dvije godine, koji se smatraju svojevrsnim referendumom o vladavini premijera Benjamina Netanjahua.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se voditi izjednjačena borba između pristalica dugogodišnjeg premijera i onih koji žele "bilo koga osim Bibija", prenosi AP.

S obzirom na to da je biračko tijelo iscrpljno nizom predizbornih kampanja i pandemijom virusa korona, kandidati su ovogodišnj kampanju završili serijom televizijskih intervjua i pojavljivajem u tržnim centrima i na tržnicama na otvorenom.

Netanjahu se predstavio kao globalni državnik, kvalifikovan da zemlju vodi kroz mnoge bezbjednosne i diplomatske izazove.

U Centar svoje kampanje on je stavio uspješnu izraelsku kampanju vakcinacije protiv virusa korona i podsjetio na prošlogodišnje diplomatske sporazume sa četiri arapske države.

Protivnici optužuju Netanjahua da je se veći dio prošle godine miješao u upravljanje pandemijom ističući da sprovede mjere zaključavanja među ultra-ortodoksnim Jevrejima, koji su njegovi politički saveznici.

Navode i da Netanjahu nije sposoban da vlada u trenutku kada mu se sudi zbog višestrukih optužbi za korupciju, koje on odbacuje i naziva ih "lovom na vještice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije