Svijet

Izraelska vojska u pripravnosti nakon ubistva iranskog generala

Izraelska vojska u pripravnosti nakon ubistva iranskog generala
Foto: Twitter/Israel Defense Forces | Izraelska vojska u pripravnosti nakon ubistva iranskog generala

JERUSALIM - Izrael je proglasio danas povišeno stanje pripravnosti svoje vojske, a premijer Benjamin Netanjahu skratio je boravak u inostranstvu poslije ubistva iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija u akciji SAD i obećanja iz Teherana da će se osvetiti.

Izrael, glavni američki saveznik na Bliskom istoku i najveći suparnik Irana u regionu, nije javno komentarisao pogibije Sulejmaija, komandanta jedinice "Kuds", i komandanta iračke milicije Abua Mahdija el Mihandisa u vazdušnom udaru u Bagdadu.

Netanjahuova kancelarija potvrdila je da će se on odmah vratiti kući iz Grčke.

Izraelski vojni radio javio je da je vojska u povišenom stanju pripravnosti, a ministar odbrane Naftali Benet sastao se sa šefovima vojnih i obavještajnih službi radi "procjene situacije".

Od članova Netanjahuovog bezbjednosnog kabineta zatraženo je da ne komentarišu ubistva uticajnih ličnosti u Bagdadu, a izraelski mediji prenose da je to pokušaj da se izbjegne odmazda od iranskih saveznika u regionu.

Među njima su libanski pokret "Hezbolah", čije je sjedište u Teheranu, i palestinske militantne grupe "Hamas" i "Islamski džihad" iz Gaze.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije