Svijet

Izraelski vrhovni komandant priznao neuspjeh: Nema stajanja

Izraelski vrhovni komandant priznao neuspjeh: Nema stajanja
Foto: Tanjug/AP | Izraelski vrhovni komandant priznao neuspjeh: Nema stajanja

Izraelski vrhovni vojni komandant ove nedjelje je rekao svojim trupama da su njihove žrtve na bojnom polju postavile teren za privremenu operativnu pauzu u Gazi koja je omogućila oslobađanje više od 70 talaca koje su oteli Hamasovi militanti.

Dok svaki oslobođeni talac donosi veliko olakšanje naciji, general-potpukovnik Herci Halevi, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga, rekao je da stotine nevinih Izraelaca, uključujući žene i djecu, ostaju u zarobljeništvu.

"Nema ni trunke olakšanja u činjenici da ih je ostalo unutar Gaze. Djelovaćemo da ih sve ne vratimo", rekao je general Halevi u utorak i dodao:

"Povratak talaca je jak motiv za nas. To je i dodatni dokaz o rezultatima značajnog vojnog pritiska i odlučnih kopnenih operacija, čime su stvoreni uslovi za povratak naših civila."

On je rekao da je ID spreman da nastavi borbe u Gazi kako bi postigao dva cilja operacije: Uništi Hamas i oslobodi taoce koji su oteti 7. oktobra tokom napada Hamasa na južni Izrael koji je rezultirao smrću više od 1.200 ljudi .

Izraelski komandanti koriste prekid vatre koji je posredovao u Kataru da ojačaju svoju spremnost i odobre buduće operativne planove, rekao je general Halevi.

"Spremamo se za nastavak operacije uništavanja Hamasa. Biće potrebno vremena, to su složeni ciljevi, ali su preko svake mjere opravdani", rekao je on.

U svojoj izjavi od utorka, general Halevi je ponovo priznao vojne i obavještajne neuspjehe koji su omogućili Hamasu da probije perimetar i pokrene munjevit napad koji je izazvao haos u izraelskim zajednicama u blizini Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije