Svijet

Izvještaj "Human Right Watcha": Generacije djece obrazovane u podijeljenim školama

Izvještaj "Human Right Watcha": Generacije djece obrazovane u podijeljenim školama
Foto: Ilustracija | Izvještaj "Human Right Watcha": Generacije djece obrazovane u podijeljenim školama

NJUJORK - Tokom 2017. godine u BiH je bilo malo vidljivog napretka u oblasti ljudskih prava, ocijenila je organizacija "Human Right Watch" (HRW) u danas objavljenom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu.

U izvještaju se dodaje da vlasti ponovo nisu uspjele da okončaju strukturalnu političku diskriminaciju Jevreja, Roma i drugih manjina. "Napredak na polju odgovornosti za ratne zločine pred domaćim sudovima bio je ograničen. Novinari su i dalje izloženi zastrašivanju i prijetnjama. Pripadnici LGBT zajednice suočavaju se sa govorom mržnje i prijetnjama. Više od 98.000 osoba i dalje je raseljeno iz svojih prvobitnih domova, uprkos činjenici da se sukob okončao prije više od 20 godina", ističe se u izvještaju.

Navodi se da cilj da se stavi tačka na najkompleksnije sudske slučajeve za ratne zločine, koji je postavljen još 2015. godine, još nije postignut.

"U svom novembarskom izvještaju, Nils Mužnik, komesar Savjeta Evrope za ljudska prava, izrazio je zaprepaštenost povodom činjenice da su generacije djece sticale obrazovanje u podijeljenim školama, uz malo ili bez ikakve interakcije sa djecom iz drugih etničkih grupa. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog činjenice da su domaći sudovi procesuirali mali broj ratnih zločina seksualnog nasilja i pozvao vlasti da pojačaju napore procesuiranja ratnih zločina", ističe se u godišnjem izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije