Svijet

Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi

Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi

VAŠINGTON - Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i sukobi među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija kovida je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obavještajnom izvještaju objavljenom danas.

Suparništvo između Kine i koalicije zapadnih zemalja, predvođene SAD, vjerovatno će se intenzivirati i biće podstaknuto smjenama vojne moći, demografskim prilikama, tehnologijom i "učvršćivanjem podjela u pogledu modela upravljanja", ističe se u izvještaju "Globalni trendovi 2040" koji je izdao američki Nacionalni obavještajni savet (NIC), prenio je Glas Amerike.

Regionalne sile i nedržavni akteri mogli bi da imaju veći uticaj, a vjerovatne posljedice toga su "nestabilnija geopolitička sredina više sklona konfliktu" i oslabljena međunarodna saradnja, ocjenjuje se u izvještaju.

Izvještaj vodećih američkih obavještajnih analitičara, koji se objavljuje svake četiri godine, procjenjuje političke, ekonomske, društvene i druge trendove, koji će vjerovatno oblikovati nacionalnu bezbjednost narednih 20 godina.

"Naša namjera je da pomognemo onima koji utvrđuju politiku i građanima da se pripreme za niz mogućih budućnosti", napisali su autori, navodeći da ne iznose specifična predviđanja i da su u izvještaju obuhvatili mišljenje različitih grupa - od američkih studenata do afričkih aktivista za građanska prava.

Izazovi kao što su klimatske promjene, bolesti, finansijske krize i tehnološki poremećaji "vjerovatno će se pojavljivati češće i intenzivnije u gotovo svim regionima i zemljama" što će dovesti do "rasprostranjenog preopterećenja država i društava kao i šokova koji bi mogli da budu katastrofalni", upozorava se u izvještaju.

Dodaje se da pandemija virusa korona, koja je odnijela skoro tri miliona života, predstavlja najveći "globalni poremećaj" od Drugog svjetskog rata, sa posljedicama koje će trajati godinama.

Kovid, kako se navodi, je pokazao - a ponekad i produbio - razlike u zdravstvenoj zaštiti, doveo do rasta nacionalnih dugova, ubrzao nacionalizam i političke podjele, produbio nejednakost, podstakao nepovjerenje u Vlade i naglasio neuspjeh međunarodne saradnje.

Takođe usporava, a moguće i preokreće, napredak u borbi protiv siromaštva, bolesti i rodne neravnopravnosti.

U izvještaju se predviđa da će se mnogi problemi, izazvani pandemijom, pogoršati do 2040. godine.

"Postoje određeni trendovi, koje smo utvrdili, koji se, po svemu sudeći, ubrzavaju ili osnažuju zbog pandemije", rekao je neimenovani zvaničnik NIC-a, a prenosi agencija Rojters.

U izvještaju se iznosi pet scenarija o tome kako bi svijet mogao da izgleda 2040. godine.

U najoptimističnijem - "renesansa demokratija" - demokratske vlade bi se pokazale "sposobnijim da podstiču naučna istraživanja i tehnološke inovacije, ubrzavajući ekonomski procvat" što bi im omogućilo da se suoče sa domaćim problemima i da se suprotstave međunarodnim rivalima.

U najpesimističnijem scenariju - "tragedija i mobilizacija" - iznosi se pretpostavka kako bi kovid i globalno zagrijavanje mogli da opustoše globalne zalihe hrane, što bi dovelo do nemira u Filadelfiji u kojima bi poginule "hiljade ljudi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije