Svijet

Izvučeno šest tijela sa vulkanskog ostrva

Izvučeno šest tijela sa vulkanskog ostrva
Foto: Tanjug/AP | Izvučeno šest tijela sa vulkanskog ostrva

VELINGTON - Članovi tima vojske Novog Zelanda opremljeni zaštitnim maskama i odijelima izvukli su danas šest tijela sa vulkanskog ostrva gdje se ove sedmice dogodila erupcija, dok ljekari i dalje pokušavaju da spasu teško opečena preživjela lica.

Osam pripadnika vojnog tima krenuli su u akciju prije zore i proveli četiri časa na Bijelom ostrvu. Stručnjaci smatraju da bi ponovo mogla da se dogodi erupcija.

Šest od osam tijela na ostrvu uspješno je izvučeno i prebačeno na mornarički patrolni brod kojim će biti transportovana na kopno, gdje će biti izvršena identifikacija.

"Danas smo radili samo na tome da ih vratimo njihovim voljenima. Znamo da ovo ujedinjenje neće umanjiti osjećaj gubitka ili patenje i mislim da je to nemoguće, ali smo osjećali ogromnu dužnost kao Novozelanđani da vratimo kući njihove voljene", izjavila je premijer DŽasinda Ardern.

Vojnici nisu mogli da pronađu preostala dva tijela, pošto im je nezgrapna zaštitna oprema usporavala akciju.

Policija je saopštila da su ronilačke ekipe poslate u vode oko ostrva, ali da nisu pronašle ništa. Ponovo će pokušati sutra.

Na objavljenim snimcima prikazani su vojnici sa zaštitinim maskama u okruženju koje liči na Mjesec, dok ih čamci na naduvavanje i policija čekaju u blizini obale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije