Svijet

Japan drma najveći korupcijski skandal u zadnjih nekoliko decenija

Japan drma najveći korupcijski skandal u zadnjih nekoliko decenija
Foto: Tanjug | Japan drma najveći korupcijski skandal zadnjih nekoliko decenija

TOKIO - Fumio Kišida, japanski premijer, započeo je danas sjednicu parlamenta izvinjenjem zbog jednog od najvećih korupcijskih skandala u posljednjih nekoliko decenija koji trenutno pogađa tu zemlju, a u koji su umiješani poslanici, ali i ključne ličnosti vladajuće stranke.

Tužioci su nedavno podigli optužnicu protiv 10 osoba, među kojima su tri poslanika iz vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) i koji su optuženi da nisu prijavili ogromne sume novca, putem prodaje ulaznica za partijske događaje, čime su prekršili japanski Zakona o kontroli političkih fondova.

Međutim, LDP negira optužbe, dok sa druge strane, stručnjaci tvrde da Zakon o kontroli političkih fondova ima mnogo nedostataka.

Okružno tužilaštvo u Tokiju optužilo je sedam ljudi iz frakcije Abe, poznate kao Seivakai, uključujući tri poslanika, jer navodno nisu prijavili 675 miliona jena, odnosno 4,6 miliona dolara, u proteklih pet godina.

Ta frakcija je kasnije priznala da je uzela novac od prihoda od prodaje ulaznica, ali je negirala učešće u izveštajima o finansiranju i rekla da vjeruju da su njihovi pomoćnici uredno vodili finansijske knjige. Tri druga pomoćnika u dvije druge ključne frakcije LDP-a takođe su optužena za navodno falsifikovanje političkih sredstava od oko 265 miliona jena, odnosno 1,8 miliona dolara.

Pod pritiskom opozicionih poslanika tokom sjednice parlamenta za veću transparentnost, Kišida je priznao da je više od 30 poslanika samo iz Abeove frakcije bilo umiješano u skandal. Zakon u Japanu zabranjuje donacije pojedinačnim poslanicima, ali političke frakcije mogu da prikupljaju novac prodajom ulaznica na događajima za prikupljanje sredstava, a samo su računovođe poslanika odgovorne za podnošenje obavezne finansijske evidencije.

Predviđena kazna za taj prekršaj, prema japanskom zakonu, je kazna zakona do pet godina ili novčana kazna do milion jena, odnosno oko 6.913 dolara.

Kišida je neposredno poslije vijesti o malverazcijama u njegovoj frakciji najavio da se povlači sa mjesta njenog lidera, a kasnije, kada su tužioci podnijeli optužnice protiv nekoliko poslanika i pomoćnika, Kišida je najavio odluku o raspuštanju svoje frakcije.

Iako njegovo vođstvo možda neće trajati onoliko dugo koliko se prvobitno mislilo, izgleda da će LDP vjerovatno ostati na vlasti jer opozicione stranke, koje su se u velikoj mjeri rasparčale, ne predstavljaju održivu alternative, prenosi Euronews.

Kišida ne mora da raspiše parlamentarne izbore do 2025. godine, ali njegova stranka je odredila glasanje za vođstvo u septembru.

LDP je, od svog nastanka 1950-ih, imao brojne frakcije koje su se razvile u institucije koje sada moraju da se takmiče u partijskim borbama za moć za liderstvo i ključne pozicije u vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije