Svijet

Rusija osujetila teroristički napad na Krimu

Rusija osujetila teroristički napad na Krimu
Foto: Tanjug/AP | Rusija osujetila teroristički napad na Krimu

MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je osujećen teroristički napad na prugu na Krimu za koji je osumnjičeno dvoje ruskih državljana optuženih da ih je regrutovala ukrajinska vojna obavještajna služba.

"Zaustavljene su ilegalne aktivnosti ruskog državljanina (25) i njegove partnerke (24), koji su, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, planirali da dignu u vazduh željezničku prugu u Lenjinskom okrugu Republike Krim", saopštio je Centar za odnose sa javnošću (COS) FSB Rusije, navodi TASS, prenosi Tanjug.

FSB je naveo da je ruskog državljanina u oktobru 2023. godine preko internet mesindžera regrutovao službenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, a on je kasnije regrutovao svoju partnerku da izvršava zadatke za ukrajinske specijalne službe.

Prema saopštenju,  optuženi su u aprilu uzeli eksplozivnu napravu iz skrovišta u Sevastopolju, koju su pokušali da podmetnu ispod željezničke pruge u blizini sela Oktjabrskoe, u Lenjinskom okrugu Republike Krim.

Kako napominje COS, muškarac i žena su prethodno fotografisali i poslali neprijatelju podatke o mjestima boravka vojnog osoblja, položajima ruskih PVO sistema, kao i koordinate objekata energetskog kompleksa na poluostrvu. Protiv njih je pokrenut krivični postupak i oni se nalaze u pritvoru.

"Počinioci su priznali zločin i aktivno sarađuju", naveo je COS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije