Svijet

Japanski premijer prvi strani lider u Bijeloj kući

Japanski premijer prvi strani lider u Bijeloj kući
Foto: Tanjug/AP | Japanski premijer prvi strani lider u Bijeloj kući

VAŠINGTON - Japanski premijer Jošihide Suga danas je postao prvi strani lider kojem je domaćin bila Bijela kuća otkad je predsjednik Džo Bajden preuzeo dužnost, naglašavajući centralnu ulogu Tokija u američkim naporima da se suprotstavi rastućoj samouvjerenosti Kine.

Jednodnevni samit pruža demokratskom predsjedniku šansu da dalje radi na svom obećanju da će revitalizovati saveze sa SAD koji su se raspali pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, navodi Rojters.

Očekuje se da će sastanak omogućiti korake za širenje lanaca snabdijevanja za koje se smatra da se previše oslanjaju na Kinu i saradnju Japana sa Sjedinjenim Državama na alternativama 5G mreže kineske kompanije Huawei, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden i Suga takođe planiraju da razgovaraju o pitanjima ljudskih prava povezanih sa Kinom, uključujući situaciju u Hong Kongu i Sinđijangu, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će samit, prvi Bajdenov sastanak licem u lice sa stranim liderom, iznjedriti formalno saopštenje o Tajvanu, ostrvu pod samoupravom Kine, koje je pod sve većim vojnim pritiskom Pekinga, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Čao Liđian rekao je u petak da je Kina zvanično izrazila zabrinutost zbog, kako je nazvao, "dogovora" između Japana i Sjedinjenih Država, te da bi zemlje trebale ozbiljno da shvate zabrinutost Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije