Svijet

Pratite nas na Google news

Jedan od najsurovijih diktatora vraća se u svoju zemlju

Jedan od najsurovijih diktatora vraća se u svoju zemlju
Foto: N.N. | Jedan od najsurovijih diktatora vraća se u svoju zemlju
Tanjug

BANDŽUL - Dugogodišnji predsjednik Gambije i jedan od nasurovijih diktatora svijeta Jahja Džameh, koji je pobjegao i u egzilu se nalazi već tri godine, a nakon gubitka izbora, objavio je planove za povratak u domovinu.

Istovremeno, aktivisti za ljudska prava podsjećaju da je upravo Džameh naredio ubistva političkih protivnika tokom svoje vladavine.

Zamjenik portparola Džamehove političke stranke objavio je u medijima nekoliko audio snimaka tokom vikenda, a na kojima se vide Džameh i jedan visoki funkcioner stranke kako razgovaraju, prenio je AP.

"Vraćam se. Rekli su da su me izbacili iz zemlje. Osim Alaha, niko me ne može izbaciti iz Gambije", čuje se kako govori Džameh.

Snimak nije mogao biti nezavisno potvrđen i nije jasno kada je snimljen.

Prema navodima aktivista za ljudska prava, njegova dvodecenijska vladavina bila je obilježena proizvoljnim hapšenjima, prisilnim nestancima i vansudskim ubistvima, a na meti Džameha bili su i novinari i pripadnici gej zajednice.

Iako u Gambiji nije optužen za zločine, svjedoci su izjavljivali pred stalnom Komisijom za istinu, pomirenje i repatrijaciju da su vršili egzekucije po njegovom naređenju.

Vlasti su, takođe, saopštile da bi Džameh mogao da bude suočen sa optužbama za ekonomski zločin zbog pljačke državne blagajne prije nego što je u januaru 2017. pobjegao u egzil u Ekvatorijalnu Gvineju.

Prema Projektu prijavljivanja organizovanog kriminala i korupcije, on je tokom vladavine ukrao oko milijardu dolara.

Ekvatorijalna Gvineja ga nikada neće izručiti, ali je nejasno šta bi vlasti Gvineje mogle da preduzmu ako bi se Džameh sam vratio u Gvineju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije