Svijet

Jezivi fenomen dječjeg ropstva

Jezivi fenomen dječjeg ropstva
Foto: Ilustracija | Jezivi fenomen dječjeg ropstva

Našminkan, sa lažnim grudima, obučen u žensku odjeću, Džaved je godinama plesao trbušni ples oko sredovječnih muškaraca u kabulskom podzemnom "bača bazi" sastajalištu.

Džaved je otet od roditelja kad je imao 14 godina i dugo je bio žrtva tajnog avganistanskog običaja silovanja dječaka. Danas, on je jedan od trojice "bača bazi" koji su uspjeli da pobjegnu od svojih zlostavljača. Njegovo svjedočenje je bacilo svjetlo na ukradene dječačke živote, koji su dugo smatrani sramotnim karikaturama društva, sramota za svoju porodicu.

Kad je imao 14 godina Džaved je otet, ali nakon četiri godine njegov "gazda" ga je zamijenio novim, mlađim dječakom, a njega je dao svom prijatelju. Džaved je iskoristio šansu prilikom jedne tuče i pobjegao glavom bez obzira. Ipak, ples je jedina vještina koju Džaved zna jer nikad nije išao u školu, niti ima bilo kakvo formalno obrazovanje. Bivši "bača bazi" nemaju nikakvu zaštitu u društvu, već moraju da se snalaze kako znaju i umiju.

Danas, on pleše pred bogatima, a te žurke obično završe seksualnim odnosom, što govori da čak i kad su slobodni ovi sad već odrasli muškarci moraju da se bore da prežive.

"Obično pred kraj tih partija izbije tuča oko toga ko će me odvesti svojoj kući", kaže Džaved. Ovaj fenomen "bača bazi" ne smatra se homoseksualnošću u Avganistanu. Zapravo, posjedovanje svog vlastitog "bača bazija" predstavlja simbol moći i prestiža. Sam običaj je bio zabranjen od strane talibana, i još je zabranjen po avganistanskom zakonu. Međutim, ponovo je zaživio u ratom razorenom Avganistanu. Suština je da se siromašni dječaci eksploatišu i postaju seksualno zlostavljani robovi. Na mjestima gdje je ženama zabranjeno da igraju u javnosti, dječaci su primorani da nose žensku odjeću i igraju za grupe muškaraca. Nakon predstave dječake često odvode u hotel i podvrgavaju seksualnom zlostavljanju. Najviše su na udaru siromašni dječaci koji nemaju očeve ili žive na ulici.

Moćni trgovci ljudima i djecom obično ih namame obećanjima boljeg života. Štaviše, neki muškarci zarađuju za život tako što lutaju ulicama i traže ugroženu djecu za regrutaciju. Djeca koju pronađu dobiju "posao" kao pripravnici, i priprema može da počne. Ova praksa je zapravo pedofilska: kad oni stasaju i počne da im raste brada - bivaju izbačeni. Taj život je sve što oni znaju, i kad prestanu da igraju mnogi i sami postanu "bača bazi" makroi. Problem je to što ti mladići kasnije predstavljaju sramotu za porodicu i malo koji se može vratiti.

Jedan od onih koji je pobjegao - Gul kaže da je imao sreće jer ga je porodica primila nazad. Međutim, Ajmal, takođe bivši "bača", kaže da on nije bio te sreće: "Porodična čast je poput čaše vode... Dovoljna je jedna mala mrlja da je upropasti", kaže Ajmal.

(Daily Mail, AFP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije