Svijet

Junker: Čuvaj se Evropo

Junker: Čuvaj se Evropo
Foto: Tanjug | Junker: Čuvaj se Evropo

STRAZBUR - Odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da Evropa slabi demografski, ekonomski i politički, kao i da sama mora da se bori protiv nacionalizma.

"Čuvaj se Evropo. I bori se protiv glupog i ograničenog nacionalizma. Živjela Evropa", zaključio je Junker. 

On je u posljednjem govoru pred EP u svojstvu šefa EK ocijenio da je najveći evropski uspjeh i najveća tekovina činjenica da se u Evropi očuvao mir.

"Šta je budućnost Evrope? Mi smo najmanji kontinent. Većina Evropljana to uopšte ne zna. Mi smo vrlo mali, kao evropski kontinent", rekao je u utorak Junker.

Politika, dodaje, mora da se poveže sa demografijom i geografijom.

"Mi izumiremo. Nećemo nestati ali biće nas sve manje. Na početku 20. vijeka Evropljani su činili 20 odsto svjeske populacije. Na kraju ovog vijeka biće samo od 10 milijardi ljudi na zemlji Evropljani će činiti samo četiri odsto", upozorio je on.

Evropa će, po njegovim rečima, izgubiti i ekonomsku moć i za nekoliko godina nijedna evropska zemlja neće biti članica Grupe sedam najrazvijenijih država, navodi se u saopštenju na sajtu predsjednika EK.

S obzirom na ovaj nepovratan razvoj događaja, vara se onaj ko misli da je došao momenat da se manje priča u evropskim, a više u nacionalnim okvirima.

"Evropa znači mir. Evropa znači i snagu, s obzirom na opadajući uticaj koji imamo u svijetu", naveo je Junker.

On se zalaže da se i po pitanjima spoljne politike kvalifikovanom većinom odlučuje u Savjetu.

"Odlazim sa funkcije - ne tužan, ali ne ni pretjerano srećan - sa osjećajem da sam se pošteno trudio. A bilo bi bolje kad bi se svi pošteno trudili", rekao je on.

On je rekao i da je ponosan što je dugo bio dio veće cjeline "važnije od svih nas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije