Svijet

Južna Koreja objavila snimak preventivnog napada na Sjevernu Koreju

Južna Koreja objavila snimak preventivnog napada na Sjevernu Koreju
Foto: Screenshot | Južna Koreja objavila snimak preventivnog napada na Sjevernu Koreju

SEUL - Južnokorejske vazdušne snage su objavile video koji predstavlja simulaciju preventivnog napada na Sjevernu Koreju.

Južna Koreja je pokazala arsenal oružja nabavljen od SAD-a, a u videu su prikazani borbeni avioni F-35 i drugi kako napadaju sjevernokorejske položaje jasno označene crvenim zvijezdama koje otkrivaju ko je zapravo "meta napada", prenosi "Klix.ba".

Četvorominutni video počinje tako što špijunski dron američke proizvodnje, "Global Hawk", otkriva neprijateljsku aktivnost, a potom avion uništava sjevernokorejski interkontinentalni balistički raketni sistem Hwasong-14. U klipu se spominje "slavna pobjeda obećana bez obzira na okolnosti".

Provokativni klip je objavljen nakon testiranja sjevernokorejskog raketnog motora obavljenog prošle sedmice koje mnogi smatraju velikim korak naprijed do razvijanja dalekometnog balističkog projektila. Pjongjang insistira da oružje razvija isključivo za samoodbranu. Pregovori sa Amerikom za denuklearizaciju su propali prošle godine, a rok koji je Sjeverna Koreja postavila za "oživljavanje" pregovora je kraj godine i brzo se približava.

Sjevernokorejski zamjenik ministra za spoljne poslove Ri Tae Song je rekao da "u potpunosti zavisi od SAD-a kakav će božićni poklon izabrati", ali nije otkrio kakve bi "poklone" Sjeverna Koreja mogla ponuditi.

Seul je 2014. godine potpisao ugovor s Vašingtonom za kupovinu F-35A borbenih aviona vrijednih 6,8 milijardi dolara. Do 2021. godine će ih imati ukupno 40. Potpisan je i ugovor za kupovinu 30 RQ-5 Global Hawk špijunskih dronova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije