Svijet

Kako će Tramp nuklearni kofer predati Bajdenu?

Kako će Tramp nuklearni kofer predati Bajdenu?
Foto: Facebook | Kako će Tramp nuklearni kofer predati Bajdenu?

VAŠINGTON - Odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp neće biti danas na inauguraciji Džoa Bajdena, zbog čega će njegovo odsustvo imati uticaj na jedan od najvažnijih detalja inauguracionog dana - predaju nuklearnog kofera novom šefu Bijele kuće.

Zvanično, nema objašnjenja kako će Tramp predati Bajdenu nuklearni kofer, koji služi američkom predsjedniku da u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora da bude uz predsjednika non-stop.

Obično, kofer bi bio predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsjednika na inauguraciji, u ovom slučaju Bajdena, dok polaže zakletvu, objašnjava CNN.

Ali danas, razmjena će se dogoditi malo drugačije nego što je to običaj, jer će Tramp u 14.00 (8.00 časova po istočnoameričkom vremenu) otići na Floridu i biće predsjednik do 18.00.

Vjeruje se da će nuklearni kofer biti sa njim svo vrijeme, kažu eksperti, što znači da će biti najmanje dva kofera na različitim lokacijama.

Povremeni autor tekstova u Atomik sajentists, Stiven Švarc, objasnio je kako stvari stoje.

"Postoje najmanje tri, eventualno četiri identična kofera. Jedan ide sa aktuelnim predsjednikom, drugi je kod potpredsjednika, a treći je tradicionalno pored osobe koja je određena da preživi važne događaje, poput inauguracije. Danas će jedan kofer biti van grada, što znači da će samo kofer potpredsjednika Pensa biti u Vašingtonu, osim ako vojna kancelarija Bijele kuće nije pripremila jedan za Bajdena", rekao je on za CNN.

Trampove šifre za aktivaciju kofera će važiti do 11.59 po lokalnom vremenu, nakon čega će biti isključene.

"Prema 20. amandmanu, Donald Tramp je predsjednik do 11.59:59 i do tog trenutka ima legalno ovlašćenje da upotrebi nuklearni arsenal. Ako ga pomoćik bude pratio do Floride, pomoćnik će morati da napusti Trampa u podne i da se vrati u Vašington, sa koferom", objasio je Švarc.

Ukoliko Tramp bude želio da naredni nuklearni napad u 12.01, naredba neće biti važeća i vojni komandanti nemaju obavezu da izvrše naređenje, a tada će i kodovi prestati nevažeći.

U međuvremenu, Bajden će dobiti svoj "biskvit" (plastična kartica na kojoj su šifre za nuklearni napad) vjerovatno rano ujutro, prije inauguracije, kao i potpredsjednica Kamala Haris, koji će biti obaviješteni o proceduri pokretanja nukelarnog napada, ali njihovi kodovi neće biti aktivni do podne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije