Svijet

Kako je Češka "pala" pred novim udarom korone

Kako je Češka "pala" pred novim udarom korone
Foto: Tanjug/AP | Kako je Češka "pala" pred novim udarom korone

PRAG - Češka, jedna od zemalja koje su se u prvom i drugom talasu pandemije virusa korona najbolje izborile sa tim izazovom, sada se suočava sa ogromnim rastom novozaraženih na dnevnom nivou, a Jovan Mitrović, Srbin, koji živi u Pragu, kaže da se situcija dramatično radikalizovala posljednjih nekoliko dana, odnosno nedjelja.

Mitrović, inače predstavnik srpske nacionalne manjine u savjetu Vlade Česke, kaže da vlada uvodi nove mjere, a razmatra ih na dnevnom nivou.

"Očekuje se totalni lokdaun, ukoliko broj novozaraženih u jednom danu bude 15.000", kaže Mitrović za Tanjug.

Od danas je, inače, obavezno nošenje maski i na otvorenom, sve aktivnosti, osim treniranja, su obustavljene i tako će biti sigurno do kraja vanrednog stanja što je 2. novembra, a pretpostavlja se da će se i nastaviti sa tim.

"Situacija polako izmiče kontroli, ministar zdravlja je smenjen pre 15-ak dana, a na njegovo mesto je došao čovek koji je bio zadužen za javno zdravlje i koji je uveo drastičnije mere", kaže Mitrović i podsjeća da je došlo i do protesta za vikend u Pragu, kada su se radikalne grupe skupile na glavnom trgu, a prilikom kojih je nekoliko hiljada policajaca i demonstranata povrijeđeno.

On je potvrdio medijske izvještaje da brojke novozaraženih dnevno dostižu i po više hiljada, a u petak je, kaže, zabilježeno čak preko 11.000 novozaraženih.

"Cifre su dramatične, povećavaju se iz dana u dan, tokom vikenda je zabilježen blagi pad, ali to je zato što je vikendom manje testiranja", kazao je Mitrović.

Veliki broj zaraženih, prema informacijama kojima raspolažu Česi, došao je sa ljetovanja iz zaraženih regija, naveo je Mitrović i istakao da su procjene da je samo oko milion Čeha bilo na ljetovanju u Hrvatskoj, a da su tih dana uvedene i specijalne vozne linije između Praga i Rijeke, koje su saobraćale čak i nekoliko puta dnevno.

"Sadašnja situacija je posledica generalnog opuštanja i navodno je veliki broj zaraženih doneo virus sa letovanja, a i početak školske godine je uticao na to", kaže Mitrović.

Dodaje da je bilo i velike polemike o tome da li će se krenuti regularno u škole od 1. septembra, a poslije dvije nedjelje su srednje škole i fakulteti zatvoreni, da bi od prošle sedmice i osnovne škole zatvorili i prešli u potpunosti na onlajn nastavu.

"S obzirom na uspeh u prvom talasu, vlada se trudila da mere ne budu suviše oštre, kao i zbog negativnog uticaja mera na turizam i ekonomiju, generalno, jer Češka je umnogome zavisna od izvoza", navodi Mitrović.

Dodaje da su pokušali da sa blažim mjerama ostanu na nivou prvog talasa, ali da se ispostavilo da se situacija dramatizovala.

Mitrović kaže i da epidemiolozi govore da djeluje i da je virus mutirao, jer nema drastičnih kliničkih slika kod oboljelih.

On lično u prvom talasu nije poznavao nikog ko je imao koronu, a kako kaže, sada je već drugačija situacija - ima dosta zaraženih u njihovoj okolini, a u firmi u kojoj radi, koja ima nekoliko desetina zaposlenih, već je desetak bolesno.

Drastičnije mjere uvedene su prije desetak dana zatvaranjem škola, ograničavanjem rada ugostiteljskih objekata i klubova, a kako kaže Mitrović, u prvoj fazi je to bilo do ponoći, a poslije je skraćeno na 22.00 časa, pa na 20.00, da bi od ponedjeljka bili zatvoreni kompletno svi restorani, svi ugostiteljski objekti, izuzev hotela.

"S obzirom na mali broj turista svi su sa profitima u velikom problemu, pogotovu u Pragu koji je dosta zavisan od broja turista kojih je nekoliko miliona godišnje tako da te mere najteže pogađaju taj ugostiteljski i hotelski sektor", dodaje Mitrović.

"Čeka se da li će biti totalni lokdaun i ukoliko broj novozaraženih bude veći od 15.000 tokom jednog dana očekuje se da će biti totalni lokdaun, što za sobom povlači dosta ograničavajućih mera u smislu fabrika i preduzetnika", kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije