Svijet

Kamiondžije blokirale puteve u Francuskoj

Kamiondžije blokirale puteve u Francuskoj
Foto: Tanjug/AP | Kamiondžije blokirale puteve u Francuskoj

PARIZ - Kamiondžije su blokirale puteve u 10 regiona širom Francuske protestujući zbog najavljenog smanjenja poreskih olakšica na dizel, dok se željeznički i metro saobraćaj odvija sa velikim zakašnjenjem zbog štrajka u vezi sa reformom penzionog sistema.

U Parizu došlo je do sukoba sa policijom, nakon što su na ulice izašle i pristalice "žutih prsluka".

Kombinovani pritisak pokreta "žuti prsluci" zbog rasta troškova života i članova sindikata zbog reforme penzionog sistema predstavlja najveći izazov naporima predsjednika Emanuela Makrona da izbalansira budžet i uvede ekološke zakone u drugoj polovini svog mandata.

Federacija kamiondžija saopštila je da se protivi povećanju poreza na dizel za komercijalna vozila što je predviđeno budžetom za 2020. godinu.

"Mi smo bijesni zbog stalnih fiskalnih kazni drumskog saobraćaja koje mi više ne možemo tolerisati", rekao je Aleksis Žiberže, šef Federacije za region Pariza.

On je rekao da kamiondžije za sada neće ulaziti u centre gradova, ali da ta opcija postoji ukoliko Vlada ne bude reagovala.

Francuska televizija prikazala je snimke na kojima se vidi kako kamioni blokiraju auto-puteve u nekoliko dijelova zemlje. Putničkim vozilima dozvoljen je prolaz, ali su strani kamioni blokirani.

Udruženja kamiondžija žale se da strane kamiondžije mogu da kupe gorivo u Francuskoj jeftinije.

U budžetu za 2020. godinu Vlada planira da postepeno ukida poreske olakšice za gorivo za kamione u periodu od 1. jula 2020. do 1. januara 2022. godine.

Očekuje se da će ovom mjerom Vlada tokom godine prikupiti oko 140 miliona evra, a ta sredstva su namijenjena za transportnu infrastrukturu. Ovaj nacrt zakona treba da ide na drugo čitanje u parlament sredinom decembra.

U cijeloj Francuskoj saobraćaj je i danas poremećen, a svaki deseti regionalni voz saobraća.

Vazdušni saobraćaj je u najvećoj mjeri normalizovan nakon totalnog poremećaja 5. i 6. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije