Svijet

Kanada se oprostila od stradalih u ukrajinskom avionu

Kanada se oprostila od stradalih u ukrajinskom avionu
Foto: Tanjug | Kanada se oprostila od stradalih u ukrajinskom avionu

OTAVA - Kanada se oprostila od nastradalih prilikom rušenja ukrajinskog aviona u Iranu prošle sedmice, kada je poginulo 57 državljana te zemlje, a na komemoraciji u Edmontonu premijer Džastin Trudo je poručio da je zemlja ujedinjena u bolu sa porodicama nastradalih i da će tražiti pravdu i insistirati da iranske vlasti pruže odgovore.

"Možda se osjećate kao da ste nepodnošljivo usamljeni, ali niste sami. Cijela vaša zemlja je uz vas, večeras, sutra, u godinama koje dolaze", poručio je Trudo na komemoraciji u gimaziji u Edmontonu u Alberti gdje se okupilo više od 2.300 ljudi.

"Ova tragedija se nikada nije smjela dogoditi", poručio je Trudo i rekao da se neće smiriti dok se ne dođe do odgovora, prenosi Rojters.

Porodica i prijatelji sećali su se stradalih u padu ukrajinskog aviona kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

U međuvremenu je Iran je izdao još osam viza timu kanadskih istražitelja, a većina članova grupe bi trebalo danas da stigne Teheran, potvrđeno je iz kanadskog ministrastva spoljnih poslova.

Tim uključuje konzularne službenike i dva člana Kanadskog odbora za bezbjednost u transportu, dok će kasnije rasporediti drugi tim istražitelja koji su specijalizovani za preuzimanje i analizu snimka crnih kutija.

Kanada nema diplomatske odnose sa Iranom a premijer Džastin Trudo je razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem koji se obavezao da će njegva zemlja saradivati sa kanadskim istražiteljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije