Svijet

Kandidat za predsjednika Francuske napadnut na skupu

Kandidat za predsjednika Francuske napadnut na skupu
Foto: Tanjug/AP | Kandidat za predsjednika Francuske napadnut na skupu
Tanjug

PARIZ - Francuski predsjednički kandidat krajnje desnice Erik Zemur napadnut je na svom prvom predizbornom skupu, kada ga je jedan muškarac iz gomile nakratko zgrabio za vrat, dok se Zemur kretao ka bini.

Obezbjeđenje je odmah intervenisalo i zaustavilo napadača.

Prema navodima lokalnih medija, 63-godišnjem Zemuru je povrijeđen zglob i ljekari su mu odredili da miruje devet dana.

Incident u kojem je Zemur napadnut samo je jedan od nekoliko nasilnih sukoba koji su izbili tokom događaja, održanog u nedjelju uveče u kongresnom centru, sjeveroistočno od prijestonice Pariza.

Na skupu se, kako je prijavljeno, pojavilo oko 10.000 ljudi.

Hiljade demonstranata protiv krajnje desničarskog političara marširalo je gradom, a policija je uhapsila više desetina njih ispred mjesta gdje se održavao predizborni skup.

Zeman je nakon incidenta održao govor, ali kada je počeo da priča, njegove pristalice bacile su stolice na demonstrante, koji su nosili majice s antirasističkim sloganima, prenosi Bi-Bi-Si.

AP je sinoć objavio da su aktivisti za borbu protiv rasizma pretučeni tokom predsjedničkog mitinga Zemura.

Bivši novinar poznat je po svojim kontroverznim stavovima o migrantima i Drugom svjetskom ratu.

Zemur, dijete jevrejskih imigranata iz Alžira, tvrdio je da je francuska država štitila Jevreje tokom sukoba, dok je u stvarnosti Višijevski režim, koji je bio na čelu Francuske od 1940. do 1944. godine, poslao hiljade francuskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Nakon višenedjeljnih spekulacija, Zemur je u utorak najavio svoju kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije