Svijet

Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji

Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji

BERLIN - Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer založila se da se na sjeveru Sirije uspostavi međunarodna bezbjednosna zona.

Ona nije isključila moguće učešće njemačkih vojnika.

"Moj prijedlog je da uspostavimo međunarodno kontrolisanu bezbjednosnu zonu, uz uključivanje Turske i uz uključivanje Rusije", rekla je Anegret Kramp-Karenbauer u intervjuu za Deutsche Welle.

Kramp-Karenbauer je kazala da bi Njemačka s Francuskom i Velikom Britanijom, uzimajući u obzir stavove Rusije i Turske, trebalo da konkretizuje taj prijedlog. Ona nije pomenula eventualno učešće SAD kao partnera iz NATO.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, a ulazak turske vojske u tu zemlju njemačka vlada nazvala je kršenjem međunarodnog prava.

Kramp-Karenbauer je za Deutsche Welle rekla da situacija na sjeveru Sirije "neposredno pogađa bezbjednosne interese Evrope i Njemačke".

Prema njenom planu, cilj bezbjednosne zone bi trebalo da bude ponovno pokretanje borbe protiv islamističkog terora, za šta je, prema njenom mišljenju, "potrebna jaka evropska inicijativa".

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je održavanje zajedničkog sastanka s Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom, a Kramp-Karenbauer sad želi da detalje razradi njemačko-francuski Odbrambeni savet, uz konsultaciju Britanaca.

Ministarka odbrane Njemačke u svoje planove želi aktivno da uključi i Tursku i Rusiju.

"Rusija je jedan od najvažnijih aktera u Siriji. To nekome može da sviđa ili ne, ali to je činjenica s kojom moramo da se nosimo", kazala je Kramp-Karenbauer.

Ona je dodala da želi da iskoristi njemačko mjesto u Savjetu bezbjednosti UN za pregovore i za bilateralne razgovore.

"Alternativa bi bila da sad Evropljani i NATO jednostavno posmatraju šta se događa i kako će se dalje razvijati mogući razgovori između Turske i Rusije", navela je.

Upitana da li će i kako njemačka vojska učestvovati u akciji u bezbjednosnoj zoni koju predlaže, Kramp-Karenbauer nije dala konkretan odgovor, rekavši da je to "pitanje o kojem se mora odlučivati u Bundestagu", i da će "sigurno biti diskusije unutar vlade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije