Svijet

Pratite nas na Google news

Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji

Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Karenbauer ne isključuje mogućnost učešća njemačkih vojnika u Siriji
Agencije

BERLIN - Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer založila se da se na sjeveru Sirije uspostavi međunarodna bezbjednosna zona.

Ona nije isključila moguće učešće njemačkih vojnika.

"Moj prijedlog je da uspostavimo međunarodno kontrolisanu bezbjednosnu zonu, uz uključivanje Turske i uz uključivanje Rusije", rekla je Anegret Kramp-Karenbauer u intervjuu za Deutsche Welle.

Kramp-Karenbauer je kazala da bi Njemačka s Francuskom i Velikom Britanijom, uzimajući u obzir stavove Rusije i Turske, trebalo da konkretizuje taj prijedlog. Ona nije pomenula eventualno učešće SAD kao partnera iz NATO.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, a ulazak turske vojske u tu zemlju njemačka vlada nazvala je kršenjem međunarodnog prava.

Kramp-Karenbauer je za Deutsche Welle rekla da situacija na sjeveru Sirije "neposredno pogađa bezbjednosne interese Evrope i Njemačke".

Prema njenom planu, cilj bezbjednosne zone bi trebalo da bude ponovno pokretanje borbe protiv islamističkog terora, za šta je, prema njenom mišljenju, "potrebna jaka evropska inicijativa".

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je održavanje zajedničkog sastanka s Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom, a Kramp-Karenbauer sad želi da detalje razradi njemačko-francuski Odbrambeni savet, uz konsultaciju Britanaca.

Ministarka odbrane Njemačke u svoje planove želi aktivno da uključi i Tursku i Rusiju.

"Rusija je jedan od najvažnijih aktera u Siriji. To nekome može da sviđa ili ne, ali to je činjenica s kojom moramo da se nosimo", kazala je Kramp-Karenbauer.

Ona je dodala da želi da iskoristi njemačko mjesto u Savjetu bezbjednosti UN za pregovore i za bilateralne razgovore.

"Alternativa bi bila da sad Evropljani i NATO jednostavno posmatraju šta se događa i kako će se dalje razvijati mogući razgovori između Turske i Rusije", navela je.

Upitana da li će i kako njemačka vojska učestvovati u akciji u bezbjednosnoj zoni koju predlaže, Kramp-Karenbauer nije dala konkretan odgovor, rekavši da je to "pitanje o kojem se mora odlučivati u Bundestagu", i da će "sigurno biti diskusije unutar vlade".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije