Svijet

Kastiljo ostaje iza rešetaka sedam dana

Kastiljo ostaje iza rešetaka sedam dana
Foto: Tanjug/AP | Kastiljo ostaje iza rešetaka sedam dana
N.N.

LIMA - Bivši predsjednik Perua Pedro Kastiljo ostaće u zatvoru u narednih sedam dana, dok traje istraga u vezi sa optužnicom za pobunu, odlučio je sud u Limi.

Kastiljo se danas prvi put pojavio pred sudom poslije jučerašnjeg brzog pada sa vlasti i hapšenja nakon što je pokušao da raspusti Kongres, koji ga je potom smijenio glasanjem.

Sud je na današnjem saslušanju razmatrao legalnost njegovog pritvaranja i istragu koju kancelarija državog tužioca vodi prema optužnici "za pobunu i kovanje zavjere".

Kastiljov advokat na saslušanju je odbacio optužbu za pobunu uz obrazloženje da to implicira upotrebu oružja i nasilje, što se, prema njegovim riječima, nije dogodilo, zbog čega je pritvaranje njegovog klijenta "nelegalno" i "nasumično".

Bivši predsjednik prisustvovao je saslušanju putem video-veze iz zatvora u Limi. Odgovorio je odrično na pitanje da li želi da se obrati sudu.

U ruralnim krajevima danas je bilo protesta povodom njegovog hapšenja, prikazao je lokalni "Kanal N", a policija je ispalila suzavac na Kastiljove pristalice tokom demonstracija u Limi.

Potpredsjednik Dina Boluarte sinoć je položla predsjedničku zakletvu i postala šesti šef države u prethodnih pet godina i prva žena na čelu ove zemlje od 33 miliona stanovnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije