Svijet

Katar se ne predaje, odbio ultimatum arapskih država

Katar se ne predaje, odbio ultimatum arapskih država
Foto: Ilustracija | Katar se ne predaje, odbio ultimatum arapskih država

Katar je odbio zahtjeve arapskih država, što izaziva žaljenje, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava inostranih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta.

"Izražavamo žaljenje u vezi sa negativnim odgovorom koji je stigao od Katara, što pokazuje da je u pitanju neozbiljan pristup problem", navodi se u dokumentu koji je pročitao ministar inostranih poslova Egipta Sameh Šukri.

Arapske države nastavljaju bojkot Katara, dodatne mjere protiv emirata će biti donijete nakon konsultacija, izjavio je šef saudijske diplomatije Adel el Džubejr.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat namjeravaju da pojačaju sankcije protiv Katara, između ostalog uvođenjem blokade katarske imovine u ove četiri države, saopštila je televizija "El Majadan", pozivajući se na diplomatske izvore.

Šefovi diplomatija četiri države koje imaju sastanak u egipatskoj prestonici, osim blokade imovine Katara namjeravaju da se pozovu druge arapske države da prekinu diplomatske odnose sa Dohom. Prema zamisli ministara, njima treba da se pridruži i Kuvajt koji je do posljednjeg trenutka igrao ulogu posrednika u rješavanju konflikta sa Katarom.

Pored toga, pregovaraće se i o prekidu saradnje svih kompanija iz arapskih država koje još održavaju veze sa svojim partnerima iz Katara.

Četiri arapske države prekinule su 5. juna veze sa Katarom i zabranile su katarskim kompanijama i građanima pristup vodenim i vazdušnim lukama u svojim zemljama, zbog navoda da ta zemlja podržava terorizam.

Te zemlje su sastavile i listu od 13 zahtjeva 22. juna i dale rok od deset dana katarskim vlastima da na njih odgovori.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije