Svijet

Kim obećao da neće biti nuklearnih proba

Kim obećao da neće biti nuklearnih proba
Foto: Tanjug/AP | Kim obećao da neće biti nuklearnih proba

HANOJ - Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da mu je sjevernokorejski lider Kim DŽong Un obećao da neće biti novih nuklearnih proba.

Tramp je prethodno objavio da nije postignut dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje jer je Pjongjang tražio potpuno ukidanje sankcija, što američka strana nije mogla da prihvati.

Američki predsjednik je dodao na konferenciji za novinare u Hanoju da je sa Kimom razgovarao o zatvaranju glavnog nuklearnog postrojenja Sjeverne Koreje u Jongbjonu.

Kim je bio spreman da zatvori postrojenje, ali je želio ukidanje sankcija, što SAD nisu mogle da ponude, dodao je Tramp.

"Sve sankcije ostaju na snazi", naglasio je predsjednik SAD i rekao da se nada da će dvije zemlje na kraju postati prijatelji. On je ponovio da Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski potencijal.

Tramp je napomenuo da je zaista želio da ukine sankcije Pjongjangu, prenio je "Sputnjik".

Na pitanje da li je dogovoren treći samit, on je odgovorio negativno i dodao: "Hajde da vidimo šta će se dogoditi. Ja se nisam obavezao ni na šta."

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je na istoj konferenciji za novinare da su SAD tražile od Kima da učini više, ali da on nije bio spreman na to.

Glavne teme samita u Hanoju bile su denuklearizacija Sjeverne Koreje i ekonomske sankcije protiv Pjongjanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije