Svijet

Kim ponovo u posjeti Kini

Kim ponovo u posjeti Kini
Foto: Ilustracija | Kim ponovo u posjeti Kini

PEKING - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un u posjeti je Kini u utorak i u srijedu, javila je kineska državna novinska agencija "Sinhua".

Japanska novinska agencija "Kjodo" prenosi da je sjevernokorejski avion, za koji se vjeruje da je prevozio visokog sjevernokorejskog zvaničnika, u utorak sletio na međunarodni aerodrom u Pekingu.

Očekuje se da Kim izvijesti kineskog predsjednika Si Đinpinga o istorijskom samitu između sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika Donalad Trampa prošle sedmice u Singapuru.

To je treća Kimova posjeta Kini, nakon sastanka sa Sijem u martu u Pekingu i ponovo u maju u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu.

U međuvremenu su SAD i Južna Koreja suspendovali planove za zajedničku vojnu vježbu zakazanu za avgust, saopštio je Pentagon u ponedjeljak naveče, nakon obećanja koje je dao Tramp na samitu.

"U skladu s obećanjem predsjednika Trampa i uz saglasnost naše južnokorejske saveznice, američka vojska je suspendovala sva planiranja za defanzivne vojne vježbe Čuvar slobode u avgustu", izjavila je portparol Pengtaona Dejna Vajt.

"Još koordinišemo dodatne akcije. Nikakva odluka o novim vojnim vježbama još nije donijeta" kazala je Vajtova.

Tramp je očigledno iznenadio svoju azijsku saveznicu Južnu Koreju kao i američku vojsku kada je objavio otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi prošle sedmice nakon sastanka s Kimom u Singapuru.

Kina, koja je sjevernokorejski najveći saveznik i trgovinski partner, pozdravila je odluku.

Peking je, ipak, saopštio da podržava odluku Vašingtona da ne ukida sankcije protiv Sjeverne Koreje dok se ta zemlja potpuno ne denuklearizuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u četvrtak u Pekingu da sankcije protiv Pjongjanga neće biti ukinute dok se ne denuklearizuje "na potpun, verifikaciji podložan i nepovratan način", prenosi "DPA".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije