Svijet

Kina: Zapadni sistem daleko od savršenstva

Kina: Zapadni sistem daleko od savršenstva
Foto: N.N. | Kina: Zapadni sistem daleko od savršenstva

PEKING - Dok svijet zapadni demokratski sistem smatra savršenim, finansijska blokada vlade SAD iznosi na vidjelo "hronične nedostatke" američkog političkog sistema, navodi zvanična kineska novinska agencija Sinhua, dok je lider republikanaca u Senatu za danas najavio novu sjednicu uz poruku da će raditi "dokle god treba".

"Razvijeni svet pozdravlja zapadni demokratski sistem kao skoro savršen i najsuperiorniji politički sistem koji upravlja jednom zemljom. Međutim, ovo što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama danas, navešće više ljudi širom svijeta na razmišljanje o održivosti i legitimnosti takvog haotičnog političkog sistema", navodi Sinhua u današnjem komentaru.

Iako komentari ove kineske agencije ne predstavljaju zvanična saopštenja, često predstavljaju odraz stavova Pekinga, ukazuje Rojters.

"Ironično je što je do finansijske blokade američke federalne vlade došlo baš na prvu godišnjicu inauguracije predsjednika Donalda Trampa, što je šamar u lice rukovodstvu u Vašingtonu", ističe se u Sinhuinom komentaru.

Kako zaključuje kineska zvanična novinska agencija, "ako postoji ikakvo nasljeđe koje je preživjelo prenos vlasti, to je - duh nesaradnje među strankama".

Djelimična finansijska blokada američke vlade počela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspjeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta, pošto su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbjednosti, a neizvjesno je koliko će dugo trajati blokada službi administracije SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije