Svijet

Kina odgovorila Americi: Zašto da krademo vakcinu od vas

Kina odgovorila Americi: Zašto da krademo vakcinu od vas
Foto: Ilustracija | Kina odgovorila Americi: Zašto da krademo vakcinu od vas

PEKING - Kina smatra neosnovanim optužbe Sjedinjenih Američkih Država da pokušava da ukrade američku vakcinu protiv Kovida-19, izjavio je na brifingu portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

"Izjave Sjedinjenih Američkih Država su neosnovane. Kina je postigla značajan napredak u ispitivanju vakcine protiv Kovida-19. Zašto bismo morali da gledamo u SAD“, rekao je diplomata.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to koja zemlja prva završi istraživanja i razvoj vakcine i započne njenu upotrebu, to će biti značajan doprinos u borbi čovječanstva protiv pandemije. Portparol je naglasio da istraživanje i razvoj vakcine protiv Kovida-19 ne predstavlja trku između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, već trku između čovječanstva i virusa.

"Kina je spremna da podijeli svoje iskustvo u istraživanju i razvoju vakcine kako bi ojačala međunarodnu saradnju u ovoj oblasti", istakao je on.

Ranije je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajan izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države prve razviti vakcinu protiv virusa korona, ali nije isključio mogućnost da bi Kina mogla da pokuša da ukrade vakcinu protiv Kovida-19 od Sjedinjenih Američkih Država.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona Kovid-19 za pandemiju. Prema posljednjim podacima, u svijetu je zabilježeno više od 5,5 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je skoro 347 hiljada ljudi.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije