Svijet

Kina optužila SAD: Stvaraju haos širom svijeta

Kina optužila SAD: Stvaraju haos širom svijeta
Foto: Ilustracija | Kina optužila SAD: Stvaraju haos širom svijeta

SAD ne poštuju međunarodno pravo, istupaju iz multilateralnih sporazuma, koriste sankcije i oružje u hegemonskom duhu što dovodi do haosa i stvaranja humanitarnih katastrogfa širom svijeta, navodi se u izvještaju Državnog savjeta Kine "Kršenje ljudskih prava u SAD 2019“.

Kako se navodi, SAD sprovodi jednostranu politiku sa ciljem očuvanja sopstvenog hegemonskog statusa, samim tim urušava svjetski poredak i sistem međunarodnih odnosa koji su utemeljeni u Povelji UN.

Pored toga, navodi se u izvještaju, Vašington konstantno bježi od odgovornosti i potkopava temelje uzajamnog povjerenja i saradnje.

Izbori u SAD su zabava za bogate

U izvještaju se takođe navodi i da predsjednički izbori u SAD predstavljaju zabavnu igrariju za bogate.

Podsjeća se da je američka televizija "CNN" u februaru prošle godine saopštila da su troškovi SAD za izbore za Kongres iznosili 5,7 milijardi dolara što je više nego što je bio slučaj na prošlim predsjedničkim izborima.

Pored toga, navedeno je da bogati i privilegovani, koji dijele zajednički interes i finansiraju predizborne kampanje, dobijaju nevjerovatan politički uticaj, a novac upravlja svim tim političkim procesom.

"To krivi realnu sliku javnog mnjenja i potkopava sve temelje demokratije", zaključuje se.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije