Svijet

Pratite nas na Google news

Kina pokreće kampanju protiv bacanje hrane

Kina pokreće kampanju protiv bacanje hrane
Foto: Ilustracija | Kina pokreće kampanju protiv bacanje hrane
N.N.

PEKING - Kina je pojačala mjere kako bi smanjila količinu hrane na otpadu, pošto je predsjednik Si Đinpig rekao da je otpad ove vrste "šokantan i uznemirujući".

Kampanja "Prazan tanjir" počela je poslije govora Sija u kome je istakao da je pandemija kovida-19 skrenula pažnju o količini hrane koja završi na otpadu.

Rekao je da Kina mora da zna da kriza oko bezbjednosti hrane predstoji. Kampanja je pokrenuta i poslije velikih poplava širom južne Kine, kada su mnoge farme uništene, kao i tone njihovih proizvoda.

Kineska državna agencija "Global tajms" probala je da umanji ono što je nazvala "medijskim cirkusom" u vezi s tim da je Kina u krizi sa hranom i to većoj nego zbog epidemije. Državna televizija kritikovala je i vlogere, koji su snimali sebe kako jedu velike količine hrane i objavljivali snimke na internetu.

Poslije govora kineskog predsjednika, Industrijska asocijacija keteringa u Vuhanu apelovala je na restorane u gradu da ograniče broj obroka koji se služi za večeru, kako bi primijenili sistem u kojem grupe ljudi koje dođu moraju da naruče jedan obrok manje. Ovaj sistem zagovara da grupa od 10 osoba može da naruči samo devet obroka. Ljudima će trebati vremena da se prilagode ovom sistemu, jer je Kina zemlja u kojoj se praktikuje naručivanje hrane više od potrebne količine.

Prazni tanjiri znače da je neko loš domaćin, odnosno da je naručeno manje hrane za goste. Ova ideja je naišla na kritike zbog toga što je ideja "previše stroga".

"Šta ako u restoran dođe neko sam? Koliko onda obroka može da naruči? Nula", pitao se neko na sajtu Vejbo.

Drugi su rekli da većina restorana obično ne baca mnogo hrane, ističući da ostataka bude poslije ekstravagantnih banketa koje organizuju zvaničnici.

Vlogeri pod imenom Mukbang popularni su u mnogim dijelovima Azije, uključujući i Kinu. Prema CCTV-ju neki od njih uživo povraćaju hranu koju ne mogu da svare.

Ovo nije prvi put da je Kina pokrenula kampanju protiv bacanja hrane. U 2013. godini pokrenuta je kampanja "Operacija prazan tanjir" - na čijoj meti su bile ekstravagantne večere koje su organizovali zvaničnici. Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu prirode u Kini, oko 17 ili 18 miliona tona hrane bačeno je na otpad 2015. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije