Svijet

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak
Foto: Twitter / Printscreen | Hamas: Izrael vratio pregovore na početak

​POJAS GAZE - Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je Izrael praktično odbacio prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze nakon što je dostavio posrednicima u pregovorima izmjene i dopune tog prijedloga, čime su pregovori vraćeni na sam početak.

Hamas je naveo da će održati konsultacije sa palestinskim frakcijama radi preispitivanja pregovaračke strategije, prenio je "Reuters".

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca izgleda da su prekinuti bez vidljivog napretka, pošto je Hamas saopštio da nema namjeru da odustane od prijedloga koji je Izrael već odbacio, prenio je "Times of Israel".

S obzirom na to da su pregovori ponovo u krizi, nakon što je ranije ove sedmice izgledalo da su strane blizu sporazuma, Egipat, koji je jedan od posrednika u pregovorima, saopštio je da će i Izrael i Hamas morati da pokažu "fleksibilnost".

Posljednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju prijedlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za "Reuters".

Zvaničnik je naveo da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a da će Izrael nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim dijelovima palestinske enklave kao što je bilo planirano.

Pregovori su nastavljeni u Kairu u utorak, kada su se u egipatsku prestonicu vratile delegacije Hamasa i Izraela, nakon što je prethodna runda pregovora propala, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije