Svijet

Kina zaprijetila Americi protivmjerama

Kina zaprijetila Americi protivmjerama
Foto: Ilustracija | Kina zaprijetila Americi protivmjerama
Srna

PEKING - Kina je zaprijetila protivmjerama SAD ukoliko Vašington pokrene određene postupke protiv Pekinga zbog planova da Hong Kongu nametne novi bezbjednosni zakon.

Peking planira da usvoji novi bezbjednosni zakon u Hong Kongu kojim se zabranjuje izdaja podrivanje države i podsticanje na pobunu.

Međutim, brojni stanovnici Hong Konga poslovne grupacije i zapadne države strahuju da bi ovaj prijedlog mogao uskratiti slobode ovoj nekadašnjoj britanskoj koloniji zbog čega je nekoliko hiljada ljudi tokom vikenda izašlo na ulice uprkos zabrani okupljanja u sklopu borbe protiv pandemije virusa korona.

Policija je masu rastjerala suzavcem i vodenim topom i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert O'Brajen upozorio je da bi novi zakon mogao dovesti do ukidanja favorizovanog trgovinskog statusa u SAD.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Peking reagovati na bilo kakve sankcije Vašingtona.

"Ukoliko SAD insistiraju na povredi kineskih interesa, Peking će preduzeti sve neophodne mjere da se tome suprotstavi", naglasio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije