Svijet

Pratite nas na Google news

Kineski rudari imali simptome slične koroni prije sedam godina

Kineski rudari imali simptome slične koroni prije sedam godina
Foto: pixabay.com | Kineski rudari imali simptome slične koroni prije sedam godina
N.N.

Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina nakon što su se ljudi, koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova u Kini, razboljeli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.

Naučnici u Kini otkrili su soj virusa sličnom kovid-19 prije sedam godina, ali su navodno o njemu ćutali poslije izbijanja pandemije, navode strani mediji.

Istraga "Sandej Tajmsa" navodi da je najbliži "soj" koronavirusu koji je do sada pronađen otkriven u napuštenom rudniku 2013. godine i odveden u laboratoriju za virologiju u Vuhanu.

Pronađen je u rudniku bakra sa šišmišima i pacovima na jugozapadu Kine.

Prema navodima "Sandej Tajmsa", šest muškaraca su se 2013. godine srušila sa visokom temperaturom, kašljem i upalom pluća nakon što su radili u rudniku, a dvojica od njih preminula su.

Četvorica muškaraca su testirana i pokazali su se pozitivni na koronavirusna antitijela, dok ostala dvojica nisu mogla da budu testirana jer su umrli od ove bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vršila je pritisak na Kinu da istraži tvrdnje da je virus mogao da "procuri" iz laboratorija u Vuhanu.

Ove vijesti dolaze nakon što je predsjednik Donald Tramp rekao da je "visoko uvjeren" da je virus došao sa Instituta za virusologiju Vuhan.

Institut je najveća laboratorija za zarazne bolesti na svijetu i navodno je izvodio eksperiment visokog rizika u pokušaju da otkrije šta može izazvati pandemiju, kako navode strani mediji.

"Sandej Tajms" piše da su stotine uzoraka koronavirusa prikupljeni iz udaljenih dijelova Kine i vraćeni u grad na testiranje.

Ipak, iz Instituta Vuhan kažu da su ovi eksperimenti bili odloženi zato što nisu bili dovoljno bliski Sarsu, navodi britanski "Miror".

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije