Svijet

Pratite nas na Google news

Kinezi se "pohvalili" projektilom za uništavanje nosača aviona

Kinezi se "pohvalili" projektilom za uništavanje nosača aviona
Foto: Screenshot | Kinezi se "pohvalili" projektilom za uništavanje nosača aviona
N.N.

Kineski državni mediji objavili su videosnimke svog projektila "Guam killer" koje navodno osporavaju raniji izvještaj CNN-a u kojem je izražena sumnja u sposobnost Kine da onesposobi nosače aviona.

Kratko snimljen videomaterijal u kojem se hvali napredna tehnologija projektila prvi put je u Kini prikazan u četvrtak 24. januara. Nakon toga je u ponedjeljak uslijedio niz članaka koji potkrepljuju tvrdnje iz videosnimka kako projektili mogu pogoditi nosače aviona.

Čini se, piše CNN, da su medijske lovorike koje ističu vojnu snagu Kine na međunarodnoj sceni dio propagandne kampanje koja je osmišljena kako bi se impresionirala domaća publika.

Ali stručnjaci koji su pregledali videozapise, koji navodno prikazuju balističke projektile srednjeg dometa DF-26, smatraju da se u njima zapravo otkriva vrlo malo informacija.

"Videozapis ne pokazuje da projektil može pogoditi pokretnu metu na moru", izjavio je vojni stručnjak Karl Šuster za CNN.

"Ono što se na njemu može vidjeti jeste standardno lansiranje balističkih projektila bez naznake može li on pogoditi pokretnu ili nepokretnu metu", dodao je.

U drugom izvještaju, objavljenom u ponedjeljak u provladinom časopisu "Global Times", tvrdi se kako je u videozapisu prikazanom na kineskoj državnoj televiziji vidljivo da na DF-26 postoje četiri krilca pri vrhu projektila. Zbog njih, prema izvještaju, projektil može da promijeni smjer tokom leta kako bi mogao da pogodi metu u pokretu.

"Poseban dizajn omogućava projektilu da precizno kontroliše putanju napada. Naime, četiri površine koje služe za kontrolu leta omogućavaju odličnu manevarsku sposobnost i usmjeravaju bojevu glavu tokom završne faze kako bi precizno pogodila nosač aviona pri sporoj plovidbi", navodi se u izvještaju, u kojem se takođe citira neimenovani kineski vojni stručnjak koji kaže da je bojeva glava elektronski povezana sa sistemom za ciljanje.

"Informacioni sistem, koji možda uključuje satelite, kopnene i pomorske radare pored radara na samom projektilu, stalno će ažurirati lokaciju pokretne mete, informišući kontrolu leta u kojem smjeru navoditi projektil", navodi u izvještaju anonimni stručnjak.

Međutim Endru Tejt, analitičar vojnog časopisa "Jane's Defence Weekly", smatra kako bi za ove tvrdnje bio potreban veći broj terenskih testiranja.

"U izvještaju 'Global Timesa' govori se o radaru na projektilu, koji je potreban pri završnoj fazi u kojoj bilo kakvo kašnjenje tokom ažuriranja položaja mete može rezultirati promašajem. Ali kako bi bili sasvim sigurni da će tako osjetljiv sistem funkcionisati, potrebno je puno testiranja na terenu", objasnio je Tejt, prenosi "Index.hr".

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije