Svijet

Kinezi upozoravaju: Moguć direktan sukob ruskih i američkih aduta

Kinezi upozoravaju: Moguć direktan sukob ruskih i američkih aduta
Foto: Ilustracija | Kinezi upozoravaju: Moguć direktan sukob ruskih i američkih aduta

PEKING - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) "S-400" i "S-300" i američki lovci pete generacije "F-35" mogli bi se prvi put sudariti iznad Sirije, što može biti pogubno po vojnu reputaciju jedne strane, procjenjuju kineski vojni analitičari.

Nakon ruske isporuke sistema "S-300 favorit" Sirijcima, izraelska avijacija našla se u znatno nepovoljnijoj situaciji od onih tokom prethodnih napada.

Ulazak "S-300" u sastav sirijskih snaga, kao i činjenica da Rusi u svojim bazama imaju i moderniji sistem "S-400" sudbonosni su po SAD.

Kineski vojni analitičari smatraju da je Rusija veoma dobro procijenila trenutak za udarac po vojnoj i političkoj sferi SAD.

"S-300" u Siriji vjerovatno će biti integrisan sa sistemom "S-400", što će omogućiti davanje informacija sirijskoj vojsci o bilo kojim vazdušnim ciljevima.

Ako Izrael i SAD odluče da unište "S-300" uz pomoć aviona "F-35" i "F-22", Rusi će, jednostavno, "osvijetliti" svojim sistemima 'stelt' ciljeve, kako bi omogućili sirijskoj vojsci da obara najmoćnije vojne avione na svijetu.

Ti avioni, koji su vidljivi čak i starim sovjetskim sistemima, više nikome neće biti potrebni i SAD će izgubiti milijarde dolara, vojnu moć i potencijalne saveznike, navode kineski vojni portali.

Kineski vojni stručnjaci smatraju da direktni sukob američkih aviona "F-35" i ruskih sistema "S-300" u Siriji može imati neočekivani ishod, te da i jedna i druga vojna tehnika imaju niz prednosti.

Dodatni problem je i to što se moderna američka i ruska vojna tehnologija nikada nisu sudarale neposredno, već su njima uvijek upravljale tuđe vojske ili piloti "dobrovoljci".

U Siriji to više nije slučaj, jer iza "S-300" i "S-400" stoje ruski vojni stručnjaci i posade, čime se otvaraju veliki rizici u slučaju neposrednog američkog ili izraelskog napada.

Tel Aviv sada sve češće pominje mogućnost korištenja svojih, iz SAD prije nekoliko godina dobijenih, aviona "F-22" i "F-35", za koje tvrdi da će ostati neprimjetni za sirijski PVO.

Međutim, vojni analitičar Andrej Kožinov smatra da je došlo do promjene ravnoteže snaga između Izraela i Sirije i tvrdi da Tel Aviv nije od Vašingtona dobio "F-35" kao sredstvo za borbu protiv sistema "S-300".

Drugi ruski vojni stručnjaci upozoravaju da je Izrael "precijenio mogućnosti `F-35`", tvrdeći da "S-300" ima posebno svojstvo navođenja, zbog čega će oni djelovati po američkim lovcima - "jednostavno". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije