Svijet

Ko će naslijediti Borisa Džonsona?

Ko će naslijediti Borisa Džonsona?
Foto: Tanjug/AP | Ko će naslijediti Borisa Džonsona?

LONDON - Nakon današnje ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona na mjesto lidera Konzervativne stranke, ostaje otvoreno pitanje ko će biti njegov nasljednik, a novinska agencija Rojters je objavila pregled mogućih kandidata.

Listu mogućih kandidata Rojters započinje ministarkom spoljnih poslova Britanije Liz Tras, miljenicom vladajuće Konzervativne partije, koja je prve dvije godine Džonsonovog premijerskog mandata provela kao ministarka trgovine, a prošle godine je imenovana za glavnog britanskog pregovarača s Evropskom unijom.

Tras je sada zadužena da se bavi trgovinskim problemima u vezi sa Sjevernom Irskom koji su nastali nakon Brexita, a zbog njenog tvrdog stava po tom i drugim pitanjima britanska javnost je često povezuje s Margaret Tačer, navodi Rojters.

Rojters potom ističe bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta, koji je zauzeo drugo mjesto prilikom izbora novog lidera u okviru Konzervativne stranke 2019. godine kada je pobijedio Džonson, a ranije ove godine je izjavio da njegova ambicija da postane premijer "nije potpuno nestala".

Sljedeći kandidat je ministar odbrane Ben Volas, koji je posljednjih mjeseci prestigao Liz Tras i postao najpopularniji član vlade među članovima Konzervativne partije, zahvaljujući njegovom odnosu prema ukrajinskoj krizi.

Bio je ministar bezbjednosti od 2016. godine do preuzimanja sadašnje uloge, a pobrao je simpatije kada je njegovo odjeljenje prošle godine evakuisalo britanske državljane i saveznike iz Avganistana, kao i zbog slanja oružja u Kijev.

Rojters kao mogućeg kandidata pominje i Rišija Sunaka, koji je u utorak podnio ministra finansija, rekavši da britanska javnost ostavku na mjesto "s pravom očekuje da vlada mora biti kompetentna i ozbiljna", a do prošle godine je bio favorit za nasljednika Džonsona.

Porasla mu je popularnost zbog njegovog ekonomskog paketa za ublažavanje posljedica epidemije kovida-19, koji je uključivao program zadržavanja radnih mjesta kojim je spriječena masovna nezaposlenost, ali je kasnije kritikovan, jer britanskim domaćinstvima nije davao dovoljnu podršku u vezi s povišenim troškovima života i što je zajedno sa Džonsonom prekršio protivepidemijske mjere.

Za njima slijede Sahid Džavid, prvi ministar koji je podnio ostavku u znak protesta kada je Džonson optužen da je krio saznanja da je jedan konzervativni poslanik počinio seksualno uznemiravanje.

Tu je i Nadim Zahavi, novoimenovani ministar finansija, koji je ostavio utisak na britansku javnost kao "ministar za vakcine" u vrijeme kada je Britanija brzo razvila vakcinu protiv kovida-19.

Slijedi Peni Mordaunt, bivša sekretarka odbrane, koju je Džonson otpustio kada je postao premijer nakon što je podržala njegovog rivala na izboru lidera u okviru Konzervativne stranke, kao i Tom Tagenhat, predsjednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove i bivši vojnik koji se borio u Iraku i Avganistanu i Suela Brejverman, glavni tužilac i pristalica Brexita, koju su advokati žestoko kritikovali tokom njenog mandata, ocjenjujući da je britanska vlada prekršila međunarodno pravo u vezi s trgovinom sa Sjevernom Irskom, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije