Svijet

Ko je bio princ Filip i kako je postao pratilac Elizabete II

Ko je bio princ Filip i kako je postao pratilac Elizabete II
Foto: Tanjug/AP/Martin Meissner | Ko je bio princ Filip i kako je postao pratilac Elizabete II

Princ Filip rođen je kao Filipos, princ Grčke i Danske, na kuhinjskom stolu na ostrvu Krf 10. juna 1921. kao jedini sin i posljednji od petoro djece princa Endrua Grčkog i Danskog i princeze Alise Batenberške. Imao je četiri starije sestre Margitu, Teodoru, Sesiliju i Sofiju. Kršten je bio u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Njegova baba po očevoj strani je bila grčka kraljica Olga.

Kada je bio star 18 mjeseci, u drvenoj gajbi za prevoz narandži s ostalim grčkim izbjeglicama stigao je u Veliku Britaniju. Njegova porodica, koja je imala holandske i ruske korijene, morala je pobjeći iz Grčke, pošto je monarhija bila srušena, kada je njegov otac za dlaku izbjegao smrt. Poslali su ga u internat u Njemačku i u Škotsku, a praznike je preživljavao kod rodbine.

Godine 1939. upoznao je tadašnju prestolonasljednicu Elizabetu.

Na sudbonosnom prvom sastanku, na Britanskom kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmoutu, Filip je dobio zadatak da zabavi Elizabetu i njenu mlađu sestru Margaret dok su njihovi roditelji, kralj Džordž VI i kraljica Elizabet, bili na jednom događaju. Prema navodima poznavalaca prilika, Filip je odmah šarmirao buduću kraljicu.

Govorilo se da je to bila ljubav na prvi pogled.

Uprkos simpatiji, romansa je bila daleko. Zbog razlike u godinama, Filip je nju tada posmatrao kao dijete - princeza Elizabeta tada je imala tek 13, a princ 18 godina.

Godine 1940. otišao je u rat i protiv Nijemaca se borio na Kritu i učestvovao u iskrcavanju saveznika na Siciliju, a akter je i predaje Japana u Tokijskom zalivu 1945. godine.

Njih dvoje su se preko pisama zaljubili, a princ Filip je zaprosio kraljicu na kraju rata, tokom šetnje terenom Balmoral kada je imala 19 godina.

Filip i Elizabeta morali su da drže u tajnosti njihovu vjeridbu skoro dvije godine, dok kraljica nije proslavila 21. rođendan.

Brak kraljice Elizabete II i princa Filipa zaključen je 20. novembra 1947. u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a svadbena zvona za tada dvadesetšestogodišnjeg Filipa označila su kraj vojne karijere. Umjesto da se penje u vojnoj hijerarhiji, postao je pratilac kraljice Elizabete II. Ovu dužnost obavljao je strpljivo decenijama, čime će ostati upisan u istoriji Britanije kao pratilac koji je najduže bio uz kraljicu.

Kraljevski par dobio je četvoro djece: Čarlsa 1948, 1950. Anu, Endrua 1960. i Edvarda 1964.

Ljubav kraljice Elizabete II i princa Filipa nije bila poljuljana uprkos brojnim nevoljama, kao što su bili razvodi u porodici, smrt princeze Dajane, kao i spekulacije o navodnom ljubavnim aferama. Par je 20. novembra trebalo da proslavi 74 godina braka.

Postoje neki detalji koji će najvjerovatnije zauvijek ostati tajna. Jedan od njih je gravura unutar burme koju nosi kraljica Elizabeta.

Bivši sekretar Diki Arbiter, koji je iz prve ruke posmatrao život bračnog para, tvrdi da je između njih atmosfera uvijek bila prijatna.

"Kraljica u svakoj situaciji može da nasmije Filipa. Ono što vidite u javnosti nije ni nalik na to kakav je kraljevski par privatno", govorio je Arbirer, a prenosi "Sun".

Težak udarac

Svake nedjelje se sastajao sa grupom prijatelja u prostorijama iznad jednog restorana u Sohou, u centru Londona.

Bila su to duga druženja za ručkom, često praćena noćnim obilascima klubova, gdje su ga često fotografisali u glamuroznom okruženju.

Jedino područje u kojoj je vojvoda imao punu vlast je bila porodica.

Ipak, nije mu bilo dozvoljeno da svoje prezime prenese na djecu.

Kraljičinu odluku da će porodica nositi prezime Vindzor, umjestio njegovog Mauntbaten, primio je kao težak udarac.

"Ja sam jedini čovjek u zemlji koji ne može da prenese prezime na svoju djecu", požalio se prijateljima.

"Kao da sam prokleta ameba".

Kao otac, ponekad je djelovao naprasito i bezosjećajno.

Biograf princa Čarlsa Džonatan Dimblbi kaže da je mladi princ često plakao zbog očevih javnih prekora i da njihovi odnosi nikada nisu bili jednostavni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije