Svijet

Ko je jedini preživjeli u brodolomu migranata kod Floride?

Ko je jedini preživjeli u brodolomu migranata kod Floride?
Foto: US COAST GUARD | Ko je jedini preživjeli u brodolomu migranata kod Floride?
Tanjug

MAJAMI - Fotografija jedinog preživjelog u brodolomu kod Floride, na kojoj se vidi čovjek kako sjedi na trupu prevrnutog migrantskog broda, pojavila se danas u medijima širom svijeta, a "BBC Mundo" navodi da je reč o Huanu Estebanu Montoji (22) iz Kolumbije.

Montoja, koji je spašen u utorak nakon što je proveo sate u vodi, rekao je da je napustio Bahame u nedjelju u zoru zajedno sa još 39 ljudi.

Putovao je sa mlađom sestrom Marijom Kamilom, koja je nestala u brodolomu.

Američka obalska straža izvukla je pet tijela iz mora prije nego što je kasno sinoć okončala potragu u pomorskom području, koje je faktički jednako površi američke države Nju Džerzi.

Zvaničnici su alarmirani u utorak kada je jedan komercijalni brod primjetio čovjeka koji se držao za trup čamca na oko 72 km od Fort Pirsa na Floridi.

Nakon toga, vlasti su saopštile da je plovilo možda bilo dio "krijumčarskog poduhvata".

Prema riječima preživjelog Montoje, nijedan od 40 putnika nije nosio prsluk za spasavanje.

Montoja je spasen u utorak kada ga je kapetan tegljača "Signet Intruder" vidio u nevolji.

"U 08.05 časova prebacili smo ga na brod i odmah je zbrinut, pošto je bio dehidrirao, a dali smo mu vodu i malo meke hrane. Bio je veoma slab i veoma izmučen", izjavio je menadžer operacija u brodarskoj kompaniji "Signet".

Kako je naveo, Montoja je tom prilikom rekao da je na potonulom brodu bilo ukupno 40 ljudi, uključujući njega, i da su, nakon što su napustili ostrvo Bimini na Bahamima u nedjelju ujutru, putovali četiri sata dok loše vrijeme nije izazvalo prevrtanje broda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije