Svijet

Ko je novi kontroverzni kralj Tajlanda Maha Vadžiralongkorn?

Ko je novi kontroverzni kralj Tajlanda Maha Vadžiralongkorn?
Foto: Tanjug/AP | Ko je novi kontroverzni kralj Tajlanda Maha Vadžiralongkorn?

BANGKOK - Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn (66), koji je danas krunisan na svečanoj ceremoniji poslije više od dve godine od kako je preuzeo tron, već duže vreme privlači pažnju svojim neobičnim ponašanjem.

Vadžiralongkorn je drugo dijete i jedini sin pokojnog tajlandskog kralja Bumibola Abduladelja. Na vlast je došao 2016. posle smrti svog oca, ali je tek sada zvanično krunisan.

Školovan je u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD, a i oficir je Kraljevske tajlandske armije i ima licencu za pilota.

Javnosti je, međutim, poznatiji po nekim drugim aspektima svog života.

Naime, početkom maja kralj se oženio Sutidom Vačiralongkorn Na Ajuđa (40), sada poznatom kao Kraljica Sutida, prenosi AP.

Kako se navodi, ona je četvrta supruga tajlandskog kralja i bivša stjuardesa, koja je kralja upoznala na jednom letu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Sutida se 2013. godine pridružila kraljevoj gardi i postala komandant kraljevske bezbjednosne jedinice, a trenutno ima čin generala.

Za komandanta vazdušnih snaga bila je, inače, ranije postavljena još jedna kraljeva miljenica. Riječ je, naime o njegovoj pudli Fufu, koju je kralj obožavao, a kada je uginula, sahranjena je uz najviše počasti, prenosi Rojters.

Prije osam godina kralj se našao u centru jednog skandala, kada je procurio snimak sa proslave 30. rođendana njegove treće po redu supruge, princeze Srirasme.

Snimak je nastao 2001. godine, a na njemu se vidi Srirasm, prilično razgolićena, kako u jednom trenutku na proslavi, okružena s više visokih zvaničnika, poput psa jede iz pseće posude, i sa Fufu duva u svećice na torti.

Od Srirasme se razveo 2014. godine, zabranio joj ulaz u palatu i optužio za korupciju.

Tajlandski kraljevi su, inače, zaštićeni zakonom koji se zove "lese majeste", tačnije zabrana vrijeđanja kraljevske porodice koji se sprovodi u mnogim monarhijama širom svijeta, međutim na Tajlandu je njegova primjena veoma kontroverzna i posljednju deceniju izaziva veliku medijsku pažnju.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Po tom zakonu, kritičari monarha mogu budu osuđeni na zatvorsku kaznu od tri do petnaest godina, pa je tako vojni sud u Tajlandu 2017. godine osudio jednog muškarca na 35 godina zatvora zbog uvrede monarhije, jer je na Facebook okačio video snimak kralja koji nosi usku kratku majicu.

Svoju prvu ženu, princezu Soamsavali, koju je ubrzo napustio zbog glumice Juvadide Polpraset, kojom se kasnije oženio, optužio je za krah njihovog braka, a ona na te optužbe nije mogla da odgovori zbog pomenutog zakona o zabrani uvrede veličanstva.

Vadžiralongkorn ima sedmoro djece iz prva tri braka.

Još jedna od interesantnih činjenica vezana za ovog kontroverznog vladara jeste da jedan bijeli slon, po imenu Plai Ekačai, koji ima 33 godine i od prošle godine se tretira kao božanstvo, čeka da bude poklonjen Vadziralongkornu.

Još nije određen datum kada će Ekačai proći zvaničnu ceremoniju kojom će posati kraljevski bijeli slon, a to će biti prvi takav događaj u zemlji od 1978. godine.

Prema vjerovanju tajlandskih budista, pojavljivanje bijelog slona povezuje se s moralnim autoritetom monarha, čija je sposobnost privlačenja takvih božanstava jedan od pokazatelja njihove božanske prirode, prenosi agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije