Svijet

Ko je ubijeni vođa ISIS-a

Ko je ubijeni vođa ISIS-a
Foto: Tanjug/AP | Ko je ubijeni vođa ISIS-a

Američki predsjednik Džozef Bajden potvrdio je smrt vođe Islamske države Abu Ibrahima al Hašimija al Kurajšija.

"Američke specijalne jedinice uspješno su u srijedu uveče sprovele protivterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije", rekao je Bajden dodajući da je u akciji stradalo najmanje 13 ljudi, među kojima šestoro djece i četiri žene.

Bombu kojom su ubijeni civili aktivirao je vođa ISIS-a, tvrde američki zvaničnici. On je tako ubio sebe i sopstvenu porodicu, tvrdi se.

Na fotografijama kuće koju su napali Amerikanci vidi se da je treći sprat potpuno srušen.

Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši vodio je Islamsku državu od smrti njenog utemeljitelja Abu Bakr al Bagdadija, koji je takođe poginuo aktivirajući eksploziv tokom američke operacije 2019. godine.

Kurajši je bio vrlo tajnovit otkad je naslijedio Bagdadija koji je terorističku grupu vodio na vrhuncu samoproglašenog kalifata u dijelovima Sirije i Iraka pod kojim su bili milioni ljudi.

Nakon poraza na bojnom polju prije gotovo tri godine, Islamska država je izvodila gerilske terorističke napade u Iraku i Siriji. Brojne džihadističke grupe povezane s Al Kaidom djeluju na sjeverozapadu Sirije, posljednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsjednika Bašara al Asada u deset godina dugom ratu, a upravo tame se skrivaju i lideri ISIS-a.

Opisujući operaciju u sirijskoj provinciji Idlib, u selu Atma, Bajden je rekao da su preduzete mjere kako bi se izbegle civilne žrtve.

Međutim, terorista je odlučio da digne cijeli treći sprat kuće u vazduh, i tako poveo u smrt sa sobom više članova svoje porodice, baš kao što je to uradio i njegov prethodnik, rekao je Bajden.

BBC je objavio detalje akcije u kojoj je ubijen vođa ISIS-a. Oko ponoći je sletjelo nekoliko američkih helikoptera. Radi se o dijelu provincije koja je u blizini granice Turske i Sirije.

Pucnjava i eksplozije odjekivali su područjem gotovo dva sata, a potom su helikopteri odletjeli. Radilo se o najvećoj operaciji američkih specijalaca od napada u kojem je ubijen Abu Bakr al Bagdadi 2019. godine.

Lokalni izvori navode da su američki specijalci naišli na čvrst otpor kao i da su na njih pucali i iz protivavionskih topova montiranim na vozila.

Bijela kuća je na Twitteru objavila fotografiju koja prikazuje američkog predsjednika Džoa Bajdena i potpredsjednicu Kamalu Haris kako uživo prate operaciju u kojoj je u Siriji ubijen vođa Islamske države.

U januaru 2008. godine, američke snage u Iraku su zarobile Amira al Mavlu, kako se takođe predstavljao Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši, u Mosulu. Tada je al Mavla sarađivao sa Islamskom državom Iraka, a američka vojska ga je pomno ispitivala i zapisala sve u "taktičnim izvještajima saslušavanja". Kada je uhapšen, nosio je iračka dokumenta u kojima je stajalo da je rođen u oktobru 1976. godine u gradu Mahalabija. Istražiteljima je rekao da je Arapin što negira nekadašnje tvrdnje da pripada Turkmenima.

U to vrijeme je imao ženu Isru Abd al Rahman Ali i sina. Nakon ispitivanja, američke snage su ga predale iračkoj vladi, a kasnije je oslobođen. Pretpostavlja se da je Amerikancima odao neke značajne informacije.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije