Svijet

Koliko će porasti plate čelnika Austrije zbog inflacije

Koliko će porasti plate čelnika Austrije zbog inflacije
Foto: Tanjug | Koliko rastu plate čelnicima Austrije zbog inflacije
N.N.

BEČ - U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima.

Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one "skaču" automatski.

Revizorska ustanova proslijedila je vladi "faktor prilagođavanja" plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1.januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021.do juna ove godine, a to je 5,3 odsto. Time će značajno skočiti primanja, na primjer, predsjednika Austrije Aleksandru van der Belenu  za 1.344 evra mjesečno, na 26.701 evro bruto mjesečno. Kancelaru Karlu Nehameru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra. Poslanicima plata će biti veća za 497 evra, na 9.832 evra.

Povećanje plate stupa na snagu automatski, a kako prenosi Tanjug, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije.

Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtjevaju odluku o neprimenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i "lažnoj opoziciji", zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije