Svijet

Koliko nuklearnih bojevih glava ima Amerika, a koliko Rusija

Koliko nuklearnih bojevih glava ima Amerika, a koliko Rusija
Foto: Ilustracija | Presjek stanja: Koliko nuklearnih bojevih glava ima Amerika, a koliko Rusija

Rusija je od septembra 2019. godine smanjila arsenal nuklearnih bojevih glava za 100 komada, dok je Amerika smanjila za svega tri, podaci su izvještaja koji je objavljen na sajtu američkog Stejt departmenta.

Kako se precizira, Rusija je u martu ove godine imala razmješteno ukupno 485 interkontinentalnih balističkih raketa, bilo da je riječ o kopnenim, morskim ili vazdušnim lansirnim sistemima, a ukupan broj bojevih glava iznosio jer 1.326.

Sa druge strane, Amerika je na stanju početkom marta imala 655 raketa i 1.373 nuklearne bojeve glave.

Kada je riječ o lansirnim sistemima situacija se nije promijenila, koliko su i Rusija i Amerika imale na stanju u septembru prošle godine, imaju ih i sada.

Podsjetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) potpisan je od strane Rusije i SAD 8. aprila 2010. godine. U skladu sa dokumentom obje zemlje dužne su bile da u roku od sedam godina smanje broj nuklearnih bojevih glava na najviše 1.550 jedinica.

Pored toga, obje zemlje nisu smjele da imaju više od 800 lansirnih sistema, bilo da je riječ o kopnenim, morskim ili vazdušnim.

Ovaj sporazum ističe u aprilu naredne godine, stoga zvaničnici i Rusije i SAD redovno sprovode konsultacije kako bi se dokument produžio, ili pak zamijenio novim.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije