Svijet

Kolumbija iskorijenila 100.000 hektara usjeva koke

Kolumbija iskorijenila 100.000 hektara usjeva koke
Foto: Tanjug/AP | Kolumbija iskorijenila 100.000 hektara usjeva koke

BOGOTA - Kolumbija, glavni izvor koke, osnovnog sastojka kokaina, prošle godine iskorijenila je više od 100.000 hektara usjeva te biljke, izjavio je danas predsjednik Ivan Duke.

Kolumbija se nalazi pod stalnim pritiskom SAD, važnog odredišta za isporuku kokaina, da smanji uzgoj koke, naročito jer se posljednjih godina povećava broj usjeva.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa pohvalila je Dukeove pojačane napore na iskorjenjivanju. Kolumbijska vlada planirala je da iskorijeni 80.000 hektara prošle godine, prenosi Reuters.

"Sada ćemo se bez sumnje suočiti s izazovom ponovne sadnje, ali Kolumbija ima jasan cilj da do kraja 2022. ili 2023. godine smanji za 50 odsto površine koje su zasađene ilegalnim usjevima", rekao je Duke.

Kazao je da je broj od 100.000 hektara rekordan i da su vojne jedinice za ručno iskorejnjivanje počupale 94.000 hektara usjeva.

Prošle godine je zaplijenjeno više od 434 tone kokaina, naveo je Duke, dodajući da je njegova vlada povećala broj jedinica za iskorjenjivanje sa 23 na više od 150 tokom 17 mjeseci na vlasti.

Duke se trudi da ponovo pokrene paljenje koke iz vazduha - što je efikasnije od ručnog iskorjenjivanja.

Ovu praksu je zabranio Ustavni sud 2015. godine sve dok vlada nije mogla da ispuni određene bezbjednosne uslove, podsjeća agencija, ali Duke je rekao da bi ponovno pokretanje unutar parametara suda moglo biti moguće ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije