Svijet

Komandant nuklearnih snaga SAD: Ne bih poslušao Trampa

Komandant nuklearnih snaga SAD: Ne bih poslušao Trampa
Foto: N.N. | Komandant nuklearnih snaga SAD: Ne bih poslušao Trampa

VAŠINGTON - Vrhovni komandant američkih nuklearnih snaga Džon Hajten izjavio je danas da ne bi poslušao predsjednika SAD Donalda Trampa ako naredi "nezakonitu" upotrebu nuklearnog oružja.

Hajten, komandant američke strateške komande (STRATCOM) rekao je na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu da je mnogo razmišljao o tome šta bi uradio ako bi dobio takvo naređenje.

"Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome?", odgovorio je on na pitanje o takvom scenariju.

Si-Bi-ES njuz navodi da je Hajten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio proces koji bi uslijedio posle takve komande.

"Kao komandant STRATCOM-a ja savjetujem predsjednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: ''Gospodine predsjedniče, to je nezakonito''. I šta će on uraditi? Upitće, ''šta bi bilo legalno?'' I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano", objasnio je Hajten.

On je rekao da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

"Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru", rekao je on.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije