Svijet

Pratite nas na Google news

Kompjuteraš bi mogao otkriti pozadinu Štraheovog pada?

Kompjuteraš bi mogao otkriti pozadinu Štraheovog pada?
Foto: N.N. | Kompjuteraš bi mogao otkriti pozadinu Štraheovog pada?
Tanjug

BEČ - Specijalno uspostavljen istražni tim "Ibica" obišao je jednog važnog svjedoka u korupcionaškoj aferi koja je koštala političke karijere doskorašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahe, a koji bi mogao otkriti ko stoji iza video snimaka sa Ibice.

Kompjuteraš je zvanično uhapšen zbog posjedovanja dječije pornografije, ali, kako prenose austrijski mediji, on je imao značajnu ulogu u snimanju videa sa "Ibice".

Video snimci, koji su napravljeni prije dvije godine, pokazuju kako Štrahe nudi jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milionera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Ti snimci su doveli do pada Štrahea, a zatim i do pada austrijske vlade.

Uhapšeni kompjuteraš, kako tvrdi bečki dnevnik "Esterajh", imao je zadatak da "dotjera" tehniku kako bi osigurao prenos višečasovnog "druženja" uz skrivene kamere na Ibici.

"Bez njegovog stručnog znanja bi svaki server nakon par minuta prenosa video snimaka pao", tvrdi neimenovani izvor lista.

Dnevnik ukazuje da iza videa stoji grupa detektiva, bivših vojnika specijalne jedinice iz Srbije, agenti austrijske vojne obavještajne službe, jedan bivši tjelohranitelj Štrahea, I bečki advokat.

Zvanični cilj tih lica je bio da naprave klopku za Štrahea, da ga politički I ekonomski unište, a pored toga navodno su kasirali I više od pola miliona evra za prodaju snimaka.

Ta grupa sada mora da strahuje da kompjuteraš u zatvoru ne "propjeva" o pojedinostima jer mnoge stvari još nisu poznate, kao ko je čitavu, veoma skupu operaciju, finansirao.

Najčitanije