Svijet

Komunistička partija Kine usvojila "istorijsku rezoluciju"

Komunistička partija Kine usvojila "istorijsku rezoluciju"
Foto: Ilustracija/Arhiva | Komunistička partija Kine usvojila "istorijsku rezoluciju"
Srna

PEKING - Kineska Komunistička partija usvojila je "istorijsku rezoluciju" kojom je učvršćen status predsjednika Si Đinpinga u političkoj istoriji te države.

U dokumentu kojim se sumira stogodišnja istorija stranke navedena su ključna dostignuća partije i budući smjer.

Ovo je tek treći sličan usvojeni dokument od osnivanja partije. Prethodne su usvojili Mao Cedung 1945. godine i Deng Sijaoping 1981.godine.

Dokument je usvojen juče na šestoj plenarnoj sjednici.

"Poput prve dvije rezolucije, i ova će imati veoma važnu ulogu u ujedinjenju teorije, volje i akcije stranke da bi se ostvario napredak u budućnosti te realizovao drugi stogodišnji cilj", rekao je zvaničnik stranke Ku Kingšan.

Partija je prethodno postavila dva stogodišnja cilja, da Kina postane "umjereno napredno" društvo do 2021. godine i drugi da bude, "potpuno razvijena, bogata i moćna" država do 2049. godine.

Pojedini analitičari smatraju da je rezolucija posljednji pokušaj Si Đinpinga da poništi višedecenijsku decentralizaciju kineskih lidera što je počelo tokom mandata Denga i nastavili su ostali, poput Đang Cemina, što bi mogao biti pokazatelj da se Kina vraća takozvanom kultu ličnosti.

Na četvorodnevnoj zatvorenoj sjednici bilo je više od 370 punopravnih i drugih članova 19. Centralnog komiteta.

Ovo je posljednji veći sastanak lidera stranke pred Nacionalni kongres naredne godine kada će Đinping zatražiti treći predsjednički mandat što je bez presedana u Kini.

Tokom 2018. godine, Kina je ukinula ograničenje od dva predsjednička mandata što Siju omogućava da doživotno ostane na vlasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije